maandag 26 juli 2021

US Air Force krijgt toegang tot twee Hongaarse bases

18 juli - US European Command (EUCOM) en het Hongaarse leger hebben uitvoeringsovereenkomsten getekend waarbij de vliegbases Kecskemét en Pápa worden aangewezen als faciliteiten waar de Amerikaanse luchtmacht gebruik van kan maken. Het medegebruik is mogelijk op basis van een Overeenkomst over Defensiesamenwerking die in 2019 tussen de VS een Hongarije werd gesloten. Deze verving het tot dan geldende beperktere Status of Forces Akkoord (SOFA).
Nadat Hongarije in 1999 lid van geworden van de NAVO was de basis Pápa al aangewezen als reservebasis van de NAVO (te gebruiken in krisis- en oorlogstijd). Later werd Pápa een Main Operating Base waar drie C-17 Globemasters III militaire transportvliegtuigen voor de lange afstand weren gestationeerd van de Strategic Airlift Capability van de NAVO. Als zodanig speelde de basis een belangrijke rol voor de NAVO in Afghanistan.
Rick Rozoff van Stop Nato heeft een overzicht van VS en NAVO-vliegbases in het voormalige Pakt van Warschau:
Bulgarije: Bezmer en Graf Ignatievo
Estland: Ämar
Hongarije: Kecskemét en Pápa
Litouwen: Šiauliai
Polen: Łask en Malbork
Roemenië: Deveselu, Mihail Kogălniceanu Internationale Luchthaven en de vliegbasis 71 in Câmpia Turz
* Ook in Nederland is sprake van een 'modernisering' van de statusovereenkomst met de VS om Amerikaanse troepen meer toegang te verlenen tot Nederlandse militaire faciliteiten.
Bron: Anti-Bellum (Rick Rozoff)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten