woensdag 28 juli 2021

VS-luchtmacht stuurt luchtvloot naar Guam voor grote oefening

23 juli - De US Air Force stuurt een groot aantal vliegtuigen naar het eiland Guam in de Stille Oceaan om te oefenen voor een oorlog met China. Het gaat om 10 F-15Es van het 389ste Fighter Squadron uit Idaho, 25 van de meest geavanceerde F-22s van het 525ste Fighter Squadron uit Alaska en het 199ste Fighter Squadron van de Nationale Garde van Hawaii en twee C-130J transportvliegtuigen van de 374ste Air Lift Wing van vliegbasis Yakota in Japan. In het kader van de oefening Pacific Iron 21 zullen de gevechtsvliegtuigen worden gespreid over vier bases: Anderson, de internationale luchthaven Won Pat, Vliegveld Noordwest (alle drie op Guam) en de internationale luchthaven Tinian (190 km ten noorden van Guam, een eiland van de Noordelijke Marianen, eveneens een overzees gebiedsdeel van de VS).
De gevechtsvliegtuigen moeten oefenen in het gebruik van vliegvelden zonder veel faciliteiten, omdat in het eerste stadium van een oorlog grotere bases onder Chinees vuur zullen komen of ver van het slagveld liggen (het zog. agile combat concept). Bijtanken in de lucht is cruciaal, maar de tankvliegtuigen en transportvliegtuigen zijn te groot om van de kleinere velden te kunnen opereren, hetgeen een flinke logistieke puzzel oplevert.
Momenteel is in Australië de grote landmachtoefening Talisman Sabre van de VS aan de gang, waarbij onder meer amfibische landingen worden geoefend. En ook op Guam de oefening Forager 2021 met 4000 militairen van US First Corps, het Japanse leger en de 1ste Special Forces Group, luchtlandingen en Apache gevechtshelikopters.
Bronnen: Forbes (David Axe), Truthout (Ann Wright)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten