donderdag 22 juli 2021

Rusland versterkt zijn basis in Tadzjikistan (UPDATE 2)

21 juli - Rusland gaat zijn 201ste militaire basis in Tadzjikistan (in de steden Dushanbe en Bokhtar) deze maand versterken met 17 nieuwe BMP-2 infanteriegevechtsvoertuigen voor de gemotoriseerde infanterie op de basis, zo meldt persbureau Interfax. Op 20 juli werd al bekend dat Russische T-72 tanks vanaf deze basis zijn ingezet op 20 km afstand van de grens tussen Tadzjikistan en Afghanistan in het 200 km van de basis gelegen oefengebied Kharb-Maidon. Dit gaat vooraf aan oefeningen volgende maand met troepen van Tadzjikistan en Oezbekistan. Ook Russische oefeningen in Oezbekistan zijn aangekondigd. De basis in Tadzjikistan valt onder het Centrale Militaire distrikt van Rusland dat tevens het bevel voert over de geïntegreerde militaire basis Kant in Kirgizië en eenheden in Kazakhstan.
Het leger van Tadzjikistan houdt vandaag een grote paraatheidsoefening (Border 2021), waarbij parate en mobilisabele troepen en het materieel worden geïnspekteerd. Een en ander heeft te maken met de gespannen situatie in buurland Afghanistan na de aftocht van het Amerikaanse leger.
Bronnen: Reuters, Tass.
UPDATE: 5 augustus - Rusland zet vier Tu-22M3 strategische bommenwerpers in bij de oefening in Oezbekistan dicht bij de Afghaanse grens. De bommenwerpers vliegen vanaf Saratov naar het oefengebied, vergezeld door MiG-29 gevechtsvliegtuigen van de Oezbeekse luchtmacht.
Bron: Reuters 
UPDATE 2: 18 augustus - China is vandaag een gezamenlijke oefening in terreurbestrijding begonnen met Tadzjikistan. De landen delen een 1345 km lange grens. De oefening Counterterrorism Collaboration 2021 even buiten de hoofdstad Dushanbe gaat twee dagen duren en wordt georganiseerd door het Chinese ministerie van openbare veiligheid en het Tadzjiekse ministerie van binnenlandse zaken.De twee landen hebben sinds 2006 bilaterale militaire oefeningen gehouden en soms ook onder auspiciën van de Shanghai Cooperation Organization (SCO) geoefend.
Bron: South China Morning Post (Laura Zhou)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten