vrijdag 30 juli 2021

VS gaan door met maandelijkse patrouilles door de Straat van Taiwan

30 juli - De geleide-wapen-destroyer Benfold (DDG 65) van de Amerikaanse marine is eergisteren door de Straat van Taiwan gevaren. Het was de zevende keer dit jaar dat een dergelijke passage plaatsvond. Daarmee zet de regering Biden de maandelijkse patrouilles die onder voorganger Trump waren begonnen voort. De politiek is een vorm van steun aan Taiwan. China ziet het als een vorm van provocerend gedrag, omdat het Taiwan beschouwt als behorend tot Chinees grondgebied dat (tijdelijk in hun ogen) niet onder kontrole van Peking staat. De Straat van Taiwan geldt als internationale waterweg die ook door marineschepen gebruikt mag worden voor doortocht, maar niet voor oefeningen, militaire operaties of wapengebruik.
De Benfold had twee weken eerder een vrije-navigatie-operatie (FONOP) uitgevoerd in de Zuid-Chinese Zee in de buurt van door China gekontroleerde (kunstmatige) eilanden. Een Brits eskader onder leiding van het vliegdekschip Queen Elizabeth met deelname van het Nederlandse luchtverdedigingsfregat Evertsen is inmiddels de Zuid-Chinese Zee binnengegaan op weg naar Japan en is door China gewaarschuwd zich niet te misdragen (!). Experts denken vooralsnog dat het zal blijven bij schaduwen van de westerse vloot door Chinese marine en vliegtuigen.
Ondertussen heeft een Chinese amfibische geïntegreerde brigade van de 73ste Legergroep in Xiamen (kustprovincie Fujian) onlangs een oefening aan de zuidoostelijke kust uitgevoerd in overzeese operaties om eilanden te bezetten. Deze wordt gezien als voorbereiding op mogelijke militaire aktie tegen Taiwan. Tevens zijn twee (schiet)oefeningen gehouden in de Zuid-Chinese Zee bij de stadsprefekturen Jiangmen en Maoming in de provincie Guandong. Van de US Navy is ook onderweg in de Zuid-Chinese Zee een Surface Action Group (SAG) met de destroyer Kidd en het kustslagschip (LCS) Tulsa. En het Chinese vliegdekschip Liaoning dat is gebaseerd op het eiland Hainan heeft ook zijn gezicht laten zien.
Bronnen: Newsweek (John Feng), BBC (Frank Gardner), South China Morning Post (Kristin Huang), The Drive - The War Zone (Thomas Newdick)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten