woensdag 14 juli 2021

VS-landmacht verplaatst bases van Qatar naar Jordanië

1 juli - De VS hebben een aantal wapendepots en andere bases van de landmacht in Qatar gesloten en deels verplaatst naar Jordanië. De kampen As Saylihah Main en South (een kleiner kamp bij de grens met Saoedi-Arabië) en het munitiebevoorradingspunt 'Falcon 78' (samen Area Support Group Qatar) zijn gesloten. Het kamp werd onder meer van 2002 tot 2011 gebruikt als recreatieplaats waar soldaten van over de tijd 200.000 ingezette troepen enkele vrije dagen konden doorbrengen.
Belangrijker waren de 27 magazijnen voor tanks, pantservoertuigen en ander materieel. Vanaf 2000 was de Army Prepositioned Stock (forward-deployed - APS-5 Qatar) voor twee brigades hier gevestigd. Er werden ook operaties uitgevoerd in de haven van Doha (laden en lossen). De depots gaan nu deel uitmaken van Area Support Group-Jordan. Ze zijn daar meer buiten bereik van Iraanse raketten.
Verder worden acht batterijen Patriot voor luchtverdediging teruggetrokken uit Irak (2), Koeweit (3), Jordanië (1) en Saoedi-Arabië (2). Dit laatste heeft te maken met een heroriëntatie van de militaire strategie van het Midden-Oosten naar China. Er is altijd een tekort aan Patriots om flexibel in te kunnen zetten in krisissituaties. Tevens wordt een THAAD luchtverdedigingssysteem teruggetrokken uit Saoedi-Arabië. De USAF blijft wel de vliegbasis al Udeid in Qater gebruiken.
Bronnen: Stars and Stripes (J.P.Lawrence), US Army Central (Staff Sgt. Neil W. McCabe), Jane's Defence Weekly (Jeremy Binnie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten