woensdag 6 november 2019

De arctische observatieposten rond de Barentszzee

3 november - National Public Radio bericht over de observatieposten in het verre noordoosten van Noorwegen. De observatiepost OP 247 van het Noorse leger ligt boven op een berg en kijkt uit op de Barentszzee, 400 km  boven de poolcirkel. Aan de oostkant van de grens is de Russische observatiepost met een installatie van de kustwacht. Recht tegenover op de andere oever is het Noorse eiland Vardo, waar een militaire radarpost is gevestigd die wordt gefinancierd door de VS. Deze radar houdt een oogje in het zeil bij alle Russische bewegingen in het poolgebied, waar de Noordelijke Vloot opnieuw wordt opgebouwd rond het schiereiland Kola als centrum. Noorwegen zelf breidt de basis Porsangermoen in Finnmark (Lapland) uit, het meest noordelijke legerkamp ter wereld.
De NAVO heeft inmiddels twee jaar geleden in Norfolk in de VS het Arctische Commando heropgericht en de VS hebben de Tweede Vloot in ere hersteld om de Russische activiteiten tegen te gaan.
In september hebben drie strategische B-2 bommenwerpers van de 509e Bomb Wing uit Missouri voor het eerst uitgebreid boven de Noorse Zee gevlogen. Ze maken deel uit van de in Europa gestationeerde Bomber Task Force Europe van de USAF. In dezelfde maand kwamen 700 VS-mariniers van het 2e bataljon van het 6e regiment aan in Noorwegen op de bases Setermoen en Vaernes om van daaruit zes maanden te oefenen. Het is het zesde keer dat zo'n detachement in Noorwegen is.
Bronnen: National Public Radio (Jackie Northam), Business Insider (Ellen Ioanes), Stars and Stripes (John Vandiver)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten