zaterdag 23 november 2019

Zuid-Korea stuurt een oorlogsschip naar de Rode Zee

20 november - Zuid-Korea heeft de destroyer Dae Jo-Yeong, een helikopter voor onderzeebootbestrijding en drie snelboten naar de Rode Zee gestuurd als reaktie op de inbeslagname van twee Zuid-Koreaanse schepen (een sleepboot en een zandzuiger) door de Houthi-rebellen. De Zuid-Koreanen waren al aan het patrouilleren voor de kust van Somalië. Een Zuid-Koreaanse destroyer is sinds 2009 gestationeerd in de Golf van Aden in verband met piratenbestrijding. De Dae Jo-Yeong heeft deze taak eind maart overgenomen.
De schepen en bemanning zijn gisteren weer vrijgegeven door de Houthi's, evenals een Saoedisch schip dat ook in beslag was genomen. Na onderzoek was gebleken dat de schepen door slecht weer moesten uitwijken naar wateren die onder kontrole van de kustwacht van de Houthi's staan. Het voorval speelde zich 23 km ten westen van het eiland Kamaran voor de kust van Jemen af. De schepen werden naar de haven van Salif gebracht ten noorden van Hodeidah.
Het incident vestigde de aandacht op het Cheonghae eskader, dat bestaat uit een destroyer (de Korea Times vermeldde als scheepsnaam de Kang Gam Chan) met helikopter en special forces aan boord. Het eskader werkt samen met Combined Task Force 151 (CTF-151), een door de VS geleide multinationale eenheid, waaraan onder meer Australië, Frankrijk en Japan deelnemen.
Bronnen: Reuters (Joyce Lee, Lisa Barrington), Korea Times (Jhoo Dong-chan)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten