vrijdag 1 november 2019

Grote oefening van Russische onderzeeërs in de Noorse Zee

29 oktober - De Noorse militaire inlichtingendienst meldt dat in het noorden van de Atlantische Oceaan een grote onderzeebootoefening van de Russische marine aan de gang is. Vorige week zijn tien onderzeeërs, waarvan acht met nukleaire aandrijving, uitgevaren uit de havens van het schiereiland Kola. Twee van de Sierra-klasse, de Pskov en de Nizhny Novgorod, die dieper kunnen duiken, zijn aan het oefenen in het noordelijk deel van de Noorse Zee. Twee andere bevinden zich ten westen van Bjørnøya (Bereneiland) tussen Svalbard en Finnmark, het noordelijkste puntje van het Noorse vasteland. Nog twee andere bewaken ten zuiden en oosten van het Bereneiland de toegang tot het oostelijk deel van de Barentszzee.
Normaal gesproken patrouilleren de onderzeeërs met ballistische raketten in het oostelijk deel van de ondiepere Barentszzee en onder het poolijs.
Deze grotere operatie zou volgens de Noren zestig dagen duren en de bedoeling hebben uit te breken door de zogenaamde GIUK Gap (de doorgang tussen Groenland, IJsland en het Verenigd Koninkrijk (UK) naar de Atlantische Oceaan. Als alternatief zou het ook kunnen gaan om een defensieve oefening, om te voorkomen dat de NAVO-vloot tijdens een krisis naar het noorden opstoomt en de Russische havens aan de Barentszzee bedreigt.
Bronnen: The Barents Observer (Thomas Nilsen), The War zone (Tyler Rogoway)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten