vrijdag 1 november 2019

B-1 bommenwerpers terug uit Saoedi-Arabië (UPDATE)

29 oktober - De B-1B Lancer strategische bommenwerpers van de VS zijn na een kort verblijf op de vliegbasis Prince Sultan in Saoedi-Arabië weer teruggekeerd naar de VS (vliegbasis Ellsworth in Zuid-Dakota). De onaangekondigde komst van de B-1s van Air Force Global Strike Command naar het Midden-Oosten had ten doel de kapaciteit van de VS duidelijk te maken om snel overal ter wereld middelen in te zetten om over grote afstanden precisieaanvallen uit te voeren (Global Prompt Strike).
Vanuit Saoedi-Arabië oefenden minstens twee B-1s boven de Perzische Golf samen met F-22 Raptor gevechtsvliegtuigen (om vijandelijk luchtruim binnen te dringen) en EA-18 Growlers van de marine (voor elektronische oorlogsvoering).
Terwijl de B-1s terugkeren heeft Strategic Command een aantal B-2 Spirit en B-52 Stratofortress strategische bommenwerpers naar Europa gestuurd om deel te nemen aan de jaarlijkse wereldwijde nukleaire oefening Global Thunder (commandovoering, paraatheid van de kernmacht).
Daarnaast is op 18 oktober een groep F-15E Strike Eagles van het 494de Fighter Squadron vanuit Lakenheath in Engeland aangekomen op de vliegbasis Al Dahfra in de Verenigde Arabische Emiraten. Daar zijn al meer F-15s gestationeerd, verder F-35A Lightning IIs, E-3 Sentry radarvliegtuigen en RQ-4 Global Hawk drones.
Bronnen: Military.com (Oriana Pawlyk), Air Force Times (Stephen Losey)
UPDATE: 3 november - Een B-52H van de VS, vergezeld door vier Saoedische F-15Cs heeft op 1 november laag over vliegbasis Prince Sultan gevlogen. Deze B-52 maakt momenteel deel uit van de Bomber Task Force van de VS-luchtmacht in Europa.
Bron: Defence Blog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten