14 maart - Een Bomber Task Force van (volgens de Daily Mirror minstens acht) B-52 strategische bommenwerpers van de Amerikaanse luchtmacht [Strategic Command] en een C-17 transportvliegtuig is naar Europa gestuurd. De vliegtuigen van de 2e Bomb Wing van vliegbasis Barksdale in Louisiana zijn aangekomen op RAF Fairford in Engeland. Vanuit deze voorwaarts gelegen basis gaan ze operaties met bondgenoten uitvoeren in het Europese strijdtoneel voor European Command in het kader van Operation Atlantic Resolve. In mei 2017 vonden vergelijkbare oefeningen plaats.
De B-52s zijn aangepast voor laagvliegen, conventionele bombardementen en bewapening met ballistische en kruisraketten met een bereik van honderden kilometers. Zelf hebben ze een actieradius van meer dan 14.000 km.
Ze waren op Fairford voor inzet tijdens de Golfoorlog (1991), de Kosovo-oorlog (1999) en de Irakoorlog (2003).
Bron: Defence Blog, Daily Mirror (Ben Glaze), Stars and Stripes (William Howard)
UPDATE: 15 maart - Twee Russische Tu-22M3 strategische maritieme bommenwerpers voor de lange afstand (6800 km) hebben een vlucht boven internationale wateren in de Zwarte Zee uitgevoerd in de buurt van de Krim. De afgelegde afstand was 4500 km in meer dan vijf uur. Net als de B-52 kan de Tu-22M 3 ook ingezet worden voor nukleaire missies.
Bron: Defence Blog
UPDATE 2 - 18 maart - Het blijkt dat Tu-22M3s permanent op de basis Gvardeyskoye op de Krim wordt gestationeerd als antwoord op de plaatsing door de VS van raketverdediging in Roemenië.
Inmiddels is een B-52H opgedoken boven de Baltische zee.
Bron: Reuters (Maria Tsvetkova)
UPDATE 3: 16 maart - Het Russische ministerie van defensie heeft vandaag bevestigd dat gisteren
een B-52H van de VS (registratienummer 61-0009) boven de Baltische Zee heeft gevlogen op een (veilige) afstand van 150 km van de enklave Kaliningrad. De laatste keer dat een B-52 in die buurt werd waargenomen was in 2017.
Bron: Defence Blog
UPDATE 4: 18 maart - Rusland stationeert 'squadrons' Tu-22M3 op vliegbasis Gvardeyskoye op de Krim als antwoord op het raketschild Aegis Ashore van de VS in Polen. De Aegis Ashore is uitgerust met Standard Missile 3 onderscheppingsraketten voor ballistische raketten. USNI News bevestigt dat het systeem eventueel ook met meer offensieve wapens worden uitgerust, hetgeen het wantrouwen van de Russen heeft gewekt.
Bron : USNI News (Sam LaGrone)
UPDATE 5: 19 maart - De inzet van zes B-52s en 400 VS-luchtmachtmilitairen in Europa is de grootste van een enkel type sinds in 2003 17 VS-bommenwerpers B-52 werden ingezet op Fairford voor Operation Iraqi Freedom (de Irak-oorlog). In de zomer van 2017 waren er wel korte tijd twee B-1s, 2 B-2s en 2 B-52s op dit vliegveld. Deze keer zijn de B-52s ook naar Griekenland gevlogen onderweg bijgetankt door een KC-135. In Estland oefenden ze samen met Joint Terminal Attack Controllers (JTAC) van de NAVO - doelaanwijzers op de grond,
Bron: Air Force Times (Kyle Rempfer)
UPDATE 6: 23 maart - Het Russische leger is begonnen met delen van het luchtverdedigingssysteem voor de lange afstand S-300 te verplaatsen van Gvardeysk naar Baltiyisk, de meest westelijke stad van Rusland. Beide lokaties liggen in de enklave Kaliningrad bij de Poolse grens. De B-52s van de VS gaan door met vluchten naar de Noorse en Baltische Zee.
Bron: Defence Blog
UPDATE 7: 3 april - B-52Hs van Fairford hebben op 1 april vluchten uitgevoerd naar Polen en Nederland. In Polen werd onder meer geoefend met Joint Terminal Attack Controllers (JTAC - meest luchtmachtpersoneel op de grond die luchtsteun kunnen inroepen). In Nederland werden oefenbommen afgeworpen op de Vliehorst.
Bron: Defence Blog
UPDATE 8: 16 april - De zes B-52s zijn op 11 april teruggekomen uit Fairford. De inzet heeft een maand geduurd en was de langste van een enkel type bommenwerper sinds de Irakoorlog van 2003. Het gaat om een nieuw concept waarbij een aangepaste wingeenheid - niet slechts een enkel squadron - wordt gestuurd om het hoofd te bieden aan Rusland of China. In Fairford werd de eenheid ondersteund door de lokale 501ste Combat Support Wing, maar in principe moet een dergelijke formatie ook geheel zelfstandig kunnen opereren.
Bron: Air Force Times (Stephen Losey)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten