maandag 18 maart 2019

Pentagon gaat nieuwe geleide wapens voor middellange afstand testen

14 maart- Het Pentagon is van plan, als in augustus het INF-verdrag niet langer van kracht is, een vanaf het land te lanceren kruisraket te gaan testen die tot nu toe verboden was. De VS zijn in februari begonnen aan de zes maanden durende afkoelingsperiode, die vereist is om uit het verdrag te kunnen stappen. Washington beschuldigt Rusland ervan met de ontwikkeling van de 9M729 kruisraket (SSC-8) het verdrag te hebben overtreden. Moskou ontkent dit.
De nieuwe kruisraket met een bereik van 1000 km zou na 18 maanden kunnen worden geplaatst. In november zal daarnaast een ballistische raket worden getest met een bereik van 3000-4000 km. Deze zou pas na vijf jaar operationeel kunnen zijn. Plaatsing van deze raket zou kunnen gebeuren op Guam in de Stille Oceaan.
Ook van Russische kant wordt plaatsing van nieuwe wapens verwacht. IPG-Journal noemt mogelijke reakties in Europa door de NAVO:
1. Meer raketverdediging, bijvoorbeeld point defense van een beperkt gebied rond plaatsen die van groot belang zijn voor de logistiek van de NAVO, zoals Ramstein en Bremerhaven.
2. Permanente verplaatsing van strategische VS-bommenwerpers met konventionele geleide wapens zoals JASSM naar West-Europa (Engeland bijv.).
3. Stationering van VS-schepen en onderzeeërs met konventionele kruisraketten in Europese wateren.
4. Plaatsing van middellange-afstandswapens van de VS op land in Europa.
Veel van deze wapensystemen hebben als groot nadeel dat ze voor tegenstander Rusland moeilijk te onderscheiden zijn van nukleaire wapens, waardoor de atoomdrempel wordt verlaagd.
Bronnen: Radio Free Europe (RFE/RL), IPG-Journal (Ulrich Kühn)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten