donderdag 12 april 2018

Tankeroefening in Eindhoven en de Syrië-krisis

11 april - Op vliegbasis Eindhoven is het European Air Transport Command (EATC) begonnen met de vijfde Europese oefening voor tankvliegtuigen EART (European Air-to-air Refuelling Training). De oefening duurt twee weken tot 20 april met tankvliegtuigen uit Duitsland (A310-MRTT), Nederland (KDC-10), Frankrijk (C135-FR), Italië (KC767-A) en de VS (KC135-R). De VS zijn het eerste niet-Europese land dat aan deze oefening deelneemt.
De tankvliegtuigen nemen ook deel aan de grote NAVO-luchtmachtoefening Frisian Flag die sinds 1999 wordt gehouden vanuit Leeuwarden.
In Eindhoven is het Movement Coordination Centre Europe (MCCE) gevestigd.
Bronnen: Air Force Technology, Luchtvaart Noord Nederland
UPDATE: 12 april - Op Twitter wordt gemeld dat drie van de vijf tankvliegtuigen plotseling zijn teruggetrokken uit Frisian Flag 2018. De Nederlandse KDC-10 blijft in elk geval beschikbaar.
* De nationaliteit van de teruggetrokken vliegtuigen is niet bekend gemaakt. In verband met de Syrië-krisis ligt het voor de hand dat het Franse en het Amerikaanse vliegtuig hier in elk geval bij zijn. Het derde land dat zich terugtrekt uit de oefening zou Italië zijn, aldus bevestigd in het RD.
De Nederlandse KDC-10 heeft ook een bijdrage geleverd aan Operation Inherent Resolve (OIR) tegen ISIS. Maar dan 5 miljoen liter brandstof werd gegeven aan vliegtuigen van de coalitie.
Bron: @gerardtenvoorde, Reformatorisch Dagblad (Gerard Ten Voorde)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten