9 april - Het eskader met vliegdekschip Harry S. Truman (CVN 75) met 6500 marinepersoneel en negen carriersquadrons vertrekt op 11 april vanaf Naval Station Norfolk naar het inzetgebied van de Vijfde en Zesde Vloot (Perzische Golf, Middellandse Zee, Indische Oceaan).
Naast de Truman bestaat het eskader uit:
- Geleide-wapen-kruiser Normandy (CG 60)
- Geleide wapen-destroyer Arleigh Burke (DDG 51)
- Geleide wapen-destroyer Bulkeley (DDG 84)
- Geleide wapen-destroyer Forrest Sherman (DDG 98)
- Geleide wapen-destroyer Farragut (DDG 99)
Het Duitse fregat Hessen (F 221) zal gedurende de eerste helft van de inzet deel uitmaken van het Amerikaanse eskader.
Verwacht wordt dat op enig moment in de toekomst de geleide-wapen-destroyers Jason Dunham
(DDG 109) en The Sullivans (DDG 68) ook deel uit gaan maken van dit eskader.
Al eerder was de destroyer Churchill (DDG 81) o pweg gegaan naar hetzelfde gebied.
Bron: 10 On Your Side (Kevin Green)
UPDATE: 10 april - Southfront geeft met het oog op de krisis rond de chemische aanval in Syrië een overzicht van VS-oorlogsschepen die nu in de Middellandse Zee zijn:
- Geleide-wapen-destroyer Doanld Cook (DDG 75) vaart in de buurt van de Syrische kust
- De destroyer Carney (DDG 64) bevindt zich in de Middellandse Zee
- De destroyer Porter (DDG 78) is daarheen op weg
- De destroyer Laboon (DDG 58) is ook in de buurt van de Middellandse Zee.
Deze vier hebben samen 240 Tomahawk kruisraketten aan boord.
In de regio bevinden zich ook de nukleaire onderzeeërs Georgia (tot 154 kruisraketten) en John Warner (tot 12 kruisraketten) zijn ook ergens in deze regio.
Bron: Southfront
AANVULLING: Ook in de regio: het amfibisch transportdok New York met Squadron VMM 162 (Osprey) en de mariniers van de 26ste Marine Expeditionary Unit (MEU).
Bron: Navy |Times (Kyle Remfper)
NB: Het vliegdekschip Theodore Roosevelt (CVN 71) is onlangs na vier maanden vertrokken uit de Perzische golf en momenteel in de Pacific.
AANVULLING 2: Libération zet de Franse mogelijkheden op een rijtje. Inzet van Rafale gevechtsvliegtuigen met de Brits-Franse kruisraket Scalp met een bereik van 250 km lijkt het meest voor de hand te liggen. Dit laat de piloten buiten schot van de Syrische luchtverdediging. Frankrijk beschikt over bases voor deze vliegtuigen in Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten, maar dat vereist toestemming van de betrokken regeringen. Het kan ook vanuit Frankrijk zelf met meerdere keren bijtanken in de lucht, maar dat maakt de operatie gekompliceerder. Het vliegdekschip Charles de Gaulle ligt de komende maanden aan de kant voor noodzakelijk onderhoud.
Frankrijk beschikt ook standaard over een fregat in de Middellandse Zee, onder meer bewapend met kruisraketten. Momenteel is dat de Aquitaine. De vijftien kruisraketten zijn de maritieme versie van de Scalp, die een bereik van 1000 km heeft.
Bron: Libération (Pierre Alonso), Le Figaro
UPDATE 2: 11 april - Premier May heeft opdracht gegeven om de Britse onderzeeërs met Tomahawk IV kruisraketten binnen het bereik van doelen in Syrië te brengen, althans dat zegt de Daily Telegraph.
De Britse marine heeft sinds eind jaren negentig deze kruisraketten op onderzeeërs. Ze zijn ingezet in de Kosovo-oorlog, en de oorlogen in Afghanistan, Irak en Libië
De Russische vloot gaat van 11 op 12 april, van 17 tot 19 april en van 25 op 26 april schietoefeningen houden voor de Syrische kust, waarvoor een gebied is aangewezen. Koopvaardij en luchtvaart zijn gewaarschuwd hier weg te blijven (een zog. NOTAM). Er zijn momenteel rond vijftien oorlogsschepen en ondersteunende schepen van de Zwarte Zeevloot in de Middellandse Zee, waaronder de fregatten Admiral Grigorovich en Admiral Essen.
* De Russische marineschepen zouden de Syrische haven Tartous sowieso verlaten hebben, een gebruikelijke maatregel wanneer een aanval wordt verwacht.
Bronnen: NBC News, UK Defence Journal, Pravda.ru
UPDATE 3: 12 april - The Times meldt de aanwezigheid van een Russisch vliegtuig voor onderzeebootbestrijding (waarschijnlijk een Tupolev Tu-142) op een Russische vliegbasis in het westen van Syrië terwijl Britse onderzeeërs met kruisraketten onderweg zijn. Tevens worden maatregelen genomen om de Britse vliegbasis Akrotiri op Cyprus te verdedigen. Zes Typhoon gevechtsvliegtuigen met lucht-lucht raketten zijn daarvoor het middel.
* Dit zal een reaktie zijn op de uitlating van de Russische ambassadeur in Libanon, die erop neerkwam dat in geval van een aanval op Russische doelen ook de schepen en bases vanwaaruit die aanval plaatsvindt onder vuur komen.
Bron: The Times (Deborah Haynes, Francis Elliott, Michael Evans, Tom Parfitt, Charles Bremmer)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten