zaterdag 14 april 2018

Gemeenschappelijk westers bombardement in Syrië (UPDATE)

14 april - De VS, Engeland en Frankrijk hebben vannacht een 70 minuten durend bombardement uitgevoerd op doelen in Syrië als strafmaatregel vanwege de chemische aanval in Douma.
De doelen waren een wetenschappelijk onderzoeksinstituut in de buurt van Damascus (eerder aangevallen door Israël), een chemisch depot 25 km ten westen van Homs en een onderdeel van een commandocentrum, dat tevens zou zijn gebruikt voor chemische opslag, ook ten westen van Homs.
@ReporterSyrien geeft als doelen aan: de 105e pantserbrigade (elite-eenheid), de luchtverdedigingsbasis op de berg Qasioun, het militaire vliegveld Mazzeh, het onderzoekscentrum in Barzeh ten noorden van Damascus en depots ten westen van Homs
In totaal werden 120-150 projektielen afgevuurd (BBC), waarschijnlijk hoofdzakelijk kruisraketten (ter vergelijking: bij de aanval door de VS alleen vorig jaar werden 60 kruisraketten verschoten).
De VS zetten in elk geval drie destroyers (Porter, Donald Cook en Higgins) met Tomahawk kruisraketten in en twee B-1 bommenwerpers voor de lange afstand, mogelijk vanuit de basis al Udeid in Qatar. Zeker een schip vuurde vanuit de Rode Zee (CNN). Er is voor het eerst gebruik gemaakt van de nieuwe kruisraket voor vliegtuigen JASSM (19 kruisraketten).
Engeland bombardeerde vanuit het internationale luchtruim een van de depots bij Homs met vier Tornado's met elk een Storm Shadow kruisraket, die vlogen vanaf de Britse basis op Cyprus. Ht Pentagon zegt dat ze in toaal acht Storm Shadows verschoten.
Frankrijk zette jachtvliegtuigen die vlogen vanaf Franse bases en fregatten in de Middellandse Zee . Een presidentiële bron noemde als middelen luchtverdedigingsfregat (ws. de Jean Bart om de fregatten te beschermen), drie multi-purpose fregatten (waaronder in elk geval de Aquitaine, waarschijnlijk ook de Provence en de Languedoc), Mirage 2000 en Rafale en AWACS. De Franse aktie was gericht tegen het onderzoekscentrum. Volgens de VS werden negen geleide wapens afgeschoten (Storm Shadows door Rafale).
Syrië zegt dertien projektielen te hebben neergehaald. De Russische luchtverdediging in Syrië zou niet zijn geactiveerd.
Duitsland had van te voren gezegd niet deel te nemen aan de aanval. Hetzelfde geldt voor Italië, maar dit land had wel aangegeven logistieke steun te zullen verlenen aan bondgenoten, als daarom werd gevraagd. Een Italiaans tankvliegtuig werd teruggetrokken uit oefeningen die aan de gang zijn in Nederland.
Bronnen: Reuters (Jean-Baptiste Vey, Marine Pennetier), marineschepen.nl, The Warzone (Tyler Rogoway, Joseph Trevithnick), Le Mamouth en diverse media
UPDATE: Expert Jenzen-Jones geeft een overzicht van de verschoten wapens:
- 66 TLAM (Tomahawk) van 3 VS-marineschepen en 1 onderzeeër
- 19 JASSM-ER kruisraketten door 2 B-1B bommenwerpers
- 9 SCALP EG kruisraketten door Franse Mirage & Rafale vliegtuigen
- 3 SCALP MdCN kruisraketten door Frans fregat
- 8 Storm Shadow door 4 Britse RAF Tornado GR4 vliegtuigen
Een overzicht van de ingezette VS-schepen:
Rode Zee
- Geleide-wapen-kruiser Monterey - 30 Tomahawk
- Destroyer Laboon - 7 Tomahawk
Arabische Golf
- Destroyer Higgins - 23 kruisraketten
Middellandse Zee
- Onderzeeër John Warner- 6 kruisraketten
* De Donald Cook en de Churchill (Middellandse Zee) hebben dus niet geschoten. In één publikatie wordt dit als krijgslist verklaard. Het is ook mogelijk dat deze schepen deel uitmaakten van een omvangrijker scenario (met vliegdekschip) waarvoor uiteindelijk niet is gekozen.
* In totaal worden nu 105 gelanceerde geleide wapens genoemd. Wel wat veel voor drie doelen.
Bronnen: @RogueAdventurer, @Phil_Mattingly
Zie ook: The Hoplite, Marineschepen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten