vrijdag 6 april 2018

VS-leger in Syrië versterkt de posities aan de frontlijn

4 april - VS-militairen zijn bezig hun posities rond de strategische stad Manbij in het noorden van Syrië ten westen van de Eufraat te versterken met zandzakken, prikkeldraad en pantservoertuigen, zo berichten verslaggevers van AP. Een stelling die vorige week nog bestond uit een huis met een Amerikaanse vlag erop - nu versterkt en omgeven door pantservoertuigen - bevindt zich op 1 km afstand van de frontlijn tussen de pro-Turkse milities en de Koerdisch-Arabische verdedigers van de Manbij Military Council. Hiervoor werd er door de Amerikanen alleen gepatrouilleerd en was er één positie in de buurt van Manbij. Bij nacht wordt er regelmatig met mortieren geschoten op de verdedigers.
Vorige week werden hier een VS-militair van Special Operations Command in Fort Bragg (vermoedelijk Delta Force) en een Britse paracommando gedood door een bermbom, mogelijk tijdens een operatie tegen de resten van ISIS. Daarna waren beelden van Stryker pantserwagens en voertuigen voor mijnbestrijding (MRAPs) van het VS-leger te zien die rondreden in Manbij. Volgens het Turkse persbureau Anadolu waren 300 extra VS-militairen naar de stad gestuurd. Het Pentagon vindt dat overdreven. Het Syrische Observatory for Human Rights in Engeland meldt 350 coalitietroepen (ook Britten en Fransen) in Manbij. De Fransen zouden enkele tientallen special forces naar het gebied hebben gestuurd.
De VS hebben rond 2000 militairen in Syrië. Manbij werd in 2016 veroverd op ISIS.
Bronnen: Associated Press (Sarah El Deeb), Middle East Eye (AFP), Military.com (Richard Sisk)
UPDATE: 6 april - @HaraldDoornbos (ter plekke aanwezig) meldt op Twitter: Amerikanen voeren nog steeds meer materieel aan in Syrië. Vanmiddag kwamen we ten noorden van Hasakah een groot konvooi van de coalitie tegen met trucks die voertuigen, ambulances, betonnen versperringen etc. meevoerden.
Bron: https://twitter.com/HaraldDoornbos

Geen opmerkingen:

Een reactie posten