maandag 24 april 2017

Amerikaanse strijdkrachten in Korea oefenen evakuatie burgers

23 april - De US Forces Korea plannen in juni de oefening Courageous Channel om 230.000 Amerikaanse burgers (non-combattanten) te evakueren uit Zuid-Korea. Deze oefening wordt regelmatig gehouden en staat onder leiding van het 19e Expeditionary Sustainment Command in Daegu, 300 km ten zuidoosten van de hoofdstad Seoel. De vorige Courageous Channel werd van 31 oktober tot 3 november 2016 gehouden na de vijfde Noord-Koreaanse kernproef in september. Voor het eerst sinds 2009 waren er toen deelnemers van buiten Korea.
Inmiddels zijn het vliegdekschip Vinson met de kruiser  Lake Champlain en de destroyer Michael Murphy (beide met Aegis-verdediging tegen raketten) begonnen te oefenen met de Japanse destroyers Ashigira (ook met Aegis) en Samidare. De Japanse oorlogsschepen verlieten de haven Sasebo in het zuiden van Japan op 21 april. De Vinson is nog steeds op weg naar de Zee van Japan. Het is de vierde keer dat de Vinson met de Japanse marine oefent sinds het vertrek uit San Diego op 5 januari j.l.
Bronnen: Yonhap News, Associated Press, Defense News (Christopher P. Cavas)
UPDATE: 24 april - De VS-onderzeeër Michigan (Ohio-klasse) is binnengelopen in de Zuid-Koreaanse haven Busan. De Michigan is één van de vier omgebouwde onderzeeërs (SSGN) van die klasse, uitgerust met geleide wapens en bestemd voor speciale operaties. De boot heeft geen ballistische raketten meer aan boord, maar in plaats daarvan onder meer 154 Tomahawk kruisraketten. Ze nemen tot 66 special forces (zoals SEALS) mee die de voorste lanceerbuizen kunnen gebruiken om van daaruit clandestien observatie- en infiltratieoperaties uit te  voeren. Ze blijven vaak meer dan een jaar van huis, waarbij een blauwe en een gouden ploeg elkaar afwisselen. De Michigan is vaker in Korea geweest, waaronder in juni 2015 in Busan..
Bron: Defense News (Christopher P. Cavas)
UPDATE 2 - 25 april - Weer een oefening van de Japanse en de VS-marine in raketverdediging met Aegisschepen, in de zee van Japan (de eerdere was in de Filipijnse Zee). De Japanse destroyer Chokai (thuisbasis Sasebo) en de geleide-wapen-destroyer Fitzgerald (thuisbasis Yokosuka bij de 7e vloot) deden eraan mee.
Noord-korea hield een grootschalige artillerie-oefening met meer dan 300 stuks gemechaniseerd gechut bij de oostelijke haven Wonsan.
Bron: Japan Times

Geen opmerkingen:

Een reactie posten