zaterdag 22 april 2017

Twijfels over ruimteschild VS

19 april - NBC News meldt dat er gerede twijfel bestaat in kringen van experts over de effektiviteit van het Amerikaanse ruimteschild, gesteld dat het Noord-Korea zou lukken om een interkontinentale raket te ontwikkelen. De VS beschikken over het Ground-Based Midcourse Defense System (GMD) van 20 m lange drietrapsraketten om vijandelijke projektielen die vanuit de ruimte komen te onderscheppen. Dit is een verschil met wapensystemen zoals het Israëlische Iron Dome dat eerder gericht is tegen raketten voor de korte afstand die de atmosfeer niet verlaten.
GMD heeft 36 operationele projektielen, die onder gezag van het Missile Defense Agency (MDA) zijn opgesteld aan de westkust van de VS (vier op vliegbasis Vandenberg in Californië en 32 in Fort Greely in Alaska). Eind dit jaar moeten er nog acht bijkomen. De westkust is de beste plek om raketten te onderscheppen die via de kortste weg vanuit Iran en Noord-Korea zouden worden afgeschoten op de VS.
Het probleem dat bijvoorbeeld de experts van de Union of Concerned Scientists signaleren, is dat GMD nooit onder realistische omstandigheden getest is. Er zijn proeven geweest, maar niet tegen echte doelen zoals tuimelende kernkoppen, vergezeld van geloofwaardige nepdoelen (decoys) en met de snelheid van intercontinentale raketten.
Bron: NBC News (Ken Dilanian)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten