dinsdag 4 april 2017

VS breiden basis in Noord-Syrië uit

3 april - De Amerikaanse luchtmacht heeft zijn basis bij Kobani, 145 km ten noorden van Raqqa, uitgebreid in het kader van de strijd om deze laatste grote stad in Syrië die in handen is van ISIS. De 80-120 luchtmachtmilitairen van de 621ste Contingency Response Group (die telt totaal 1500 militairen)  hebben vanaf hun komst in november per C-130 de startbaan uitgebreid en verbeterd, waardoor de logistieke vliegbasis de troepen die in gevecht zijn beter kan ondersteunen met de C-130 transportvliegtuigen en de C-17s die een meer verharde baan nodig hebben.
De 621ste is drie keer ingezet voor Operation Inherent Resolve tegen ISIS en heeft in 2016 de basis in Kobani gevestigd en die van Qayarrah West in Irak bij Mosoel. In 2015 opende de Groep een startbaan bij al-Taqaddum in Irak in het kader van de slag om Ramadi. De Voice of America meldde vorige week dat de mogelijkheid voor nog een startbaan wordt onderzocht in de buurt van de net veroverde Tabqa-dam ten noorden van Raqqa.
In Qayarrah zitten nu 1000 VS-militairen plus nog militairen van de coalitiepartners. Volgens Al-Monitor zijn de VS geïnteresseerd om op deze basis in het gouvernement Niniveh te blijven, ook na de val van Mosoel. Ze zien het als een eventueel alternatief voor Incirlik in Turkije. Volgens Iraakse bronnen zou er ook belangstelling zijn voor Balad en Tikrit in Salahuddin en al-Mansuriya in Dyala. In Irak is dit tamelijk omstreden, hoewel volgens het artikel premier Abadi een voorstander zou zijn evenals de bestuurders van de Koerdische regio.
Bronnen: Stars and Stripes (Tara Copp), Al-Monitor (Mustafa Saadoun)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten