vrijdag 7 april 2017

Luchtaanval VS op Syrische vliegbasis

7 april - De VS hebben om 3:40 plaatselijke tijd vanochtend een salvo van 59 Tomahawk kruisraketten (TLAM) afgegeven op Syrië. De aanval duurde 2 minuten en was gericht op de vliegbasis Al-Shayrat bij Homs. Van daaruit hadden Su-22 vliegtuigen van de Syrische luchtmacht volgens het Amerikaanse radarbeeld een bombardement uitgevoerd in Khan Sheikoun in de provincie Idlib, waarbij dodelijke chemische stoffen - vermoedelijk een zenuwgas - vrijkwamen. Daarover zijn twee lezingen: Ofwel  de Syrische luchtmacht heeft een chemisch wapen ingezet, ofwel er is een chemisch depot van de rebellen geraakt.
De Amerikaanse kruisraketten werden gelanceerd vanuit de oostelijke Middellandse Zee door twee destroyers van de Amerikaanse marine, de USS Ross (DDG 71)en de USS Porter (DDG 78). Geraakt werden verharde vliegtuigshelters, munitiebunkers, controletoren, radarinstallaties en brandstofvoorzieningen. Op de basis waren normaal gesproken Russen aanwezig, maar Rusland was vooraf gewaarschuwd over de aanval (evenals Israël en Jordanië). Delen van de basis waar Russisch personeel werkte zouden zijn ontzien. Gezien de waarschuwingstijd (er is sprake van enkele uren) zou je verwachten dat Syrische vliegtuigen de lucht in zijn gegaan voor de aanval plaatsvond.
Al Shayrat beschikt over twee lange startbanen die door de Russische genie zijn vernieuwd en verlengd aan het begin van de Russische interventie in Syrië. Satellietbeelden van IHD Janes uit 2016 laten een dozijn Russische Mi-24 en Mi-35 gevechtshelikopters zien op de basis.
Bron: Buzzfeed (Nancy A. Youssef)
AANVULLING: Er zijn ook mariniersschepen van de VS met de 24th Marine Expeditionary Unit en Harrier vliegtuigen aan boord in de Middellandse Zee. Het vliegdekschip H. W Bush is verder weg, in de Perzische Golf.
UPDATE: Rusland heeft de samenwerkingsovereenkomst met de VS om incidenten tussen beider luchtmachten boven Syrië te vermijden (onder meer een hotline) opgeschort, althans de procedure die daartoe moet bijdragen (vermoedelijk tijdelijk). Ook stuurt de Russische marine vandaag het fregat Admital Grigorovicht (RFS-494) met kruisraketten van het type Kalibr-NK naar de Russische basis in Syrië, Tartous (bericht van persbureau Tass). De Grigorovich was opmerkelijk genoeg in de Zwarte Zee aan het oefenen met de Turkse marine. De hele maand maart was het fregat ook al in de Middellandse Zee geweest.
Volgens RT  zijn zes MiG-23s in reparatieloodsen op het vliegveld vernietigd, maar is de startbaan intakt. Een materieeldepot, een trainingsgebouw, een kantine en een radarstation zijn verwoest. Syrische vliegtuigen op een parkeerplatform zijn onbeschadigd. Er zouden slechts 23 kruisraketten zijn ingeslagen.
Een van de VS-destroyers is vertrokken met onbekende bestemming om nieuwe wapens te laden. Het schip keert terug naar de vooruitgeschoven thuisbasis Rota in Spanje.
Bron: Bloomberg (Henry Meyer, Ilya Arkhipov, Stepan Kravchenko), Tass, Fox (Lucas Tomlinson), RT.com
UPDATE 2: 8april - Voordat president Trump het bevel ondertekende hebben de Ross en de Porter het salvo twee keer geoefend. Tussen het tekeen van het bevel en het afvuren van de Tomahawks verliep 3 uur. Het bevel van Trump werd via voorzitter van de Joint Chiefs of Staff en de commandant Central Command doorgegeven aan de schepen.
Bron: Bloomberg (Anthony Capaccio
UPDATE 3: 10 april - Nog twee Russische korvetten van de Steregushchiy-klasse van de Baltische vloot zijn samen met een sleepboot en een tanker vanuit de thuishaven Kaliningrad op weg gegaan naar het oostelijk deel van de Middellandse Zee. Sommige korvetten van dit type kunnen Kalibr-NK kruisraketten verschieten.
Bron: USNI (Sam LaGrone)
UPDATE 4: 14 april -  Een artikel in de Navy Times over de geforceerde tocht van de Porter en de Ross om in positie te komen voor het afvuren van de kruisraketten. De Porter bevond zich bij voor de kust van Sicilië, honderden kilometers van de Syrië. De Ross was nog verder weg, bij de Spaanse kust. Beide schepen hadden elkaar net afgelost voor de patrouille op de Middellandse Zee. Bij normaal brandstofgebruik zouden ze er vier of vijf dagen over doen om het inzetgebied te bereiken. Met een opgevoerde snelheid van 30 knopen (55 km per uur) deden ze er twee dagen over.
Bron: Navy Times (David B. Larter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten