dinsdag 12 juli 2016

Besluiten rond NAVO-top in Warschau

10 juli - Rond de NAVO-top in Warschau zijn enkele besluiten bekend geworden:
- De NAVO heeft het commando overgenomen van het door de VS gebouwde raketschild in Europa. Dit betreft de initial operational capability van het schild, die op 8 juli is ingegaan. De onderdelen die hieronder vallen zijn de VS-destroyers in Spanje, de radarinstallatie in Turkije en de basis met onderscheppingsraketten in Roemenië. Frankrijk wilde beslist dat de controle over het schild niet bij de Amerikaanse generaals zou liggen (hoewel VS-generaals met dubbele petten ook in de NAVO-hierarchie een grote rol spelen).
- De NAVO krijgt een nieuwe  joint intelligence and security division en een nieuwe Assistent Secretary for Intelligence and Security. De NAVO gaat ook een inlichtingencentrum in Tunesië opzetten en de special forces van dat land ondersteunen.
- Operation Active Endeavour, een oude NAVO-missie om de scheepvaart in de Middellandse Zee na 9/11 te beschermen tegen terrorisme, wordt omgezet in een bredere operatie met de naam Sea Guardian. Deze zal gaan samenwerken met de EU-operatie Sophia bij het tegengaan van migratie en mensensmokkel. De nieuwe Global Hawk drones van de NAVO zullen hiervoor vanaf 2017 worden ingezet vanaf de basis Sigonella op Sicilië. Human Rights Watch ziet het als de "militarisering van een humanitaire crisis".
- De radarvliegtuigen AWACS van de NAVO worden naar Turkije gestuurd in het kader van de strijd tegen ISIS. Het is nog onduidelijk of de AWACS gaat vliegen vanaf de thuisbasis Geilenkirchen of vanaf de vooruitgeschoven bases in Griekenland, Turkije en Italië. Er wordt verzekerd dat dit niet betekent dat de NAVO deel gaat uitmaken van de coalitie tegen ISIS, de operatie Inherent Resolve van de coalitie wordt door de AWACS alleen ondersteund. Dit zal een compromis zijn met de Duitsers, die een deel van het personeel van de AWACS leveren en huiverig zijn voor verstrikking van de NAVO in het grensgebied van Turkije en Syrië.
Bronnen: Reuters, BBC,Vice News (Alberto Riva), Associated Press, EUObserver (Andrew Rettman)
Aanvulling: De inlichtingeneenheid in Tunesië is een zogenaamd Fusion Center. Dit betekent dat een aantal geheime diensten en overheidinstanties er aan deelnemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten