maandag 18 juli 2016

Coup in Turkije mislukt

17 juli - Metin Gurcan noemt bij Al-Monitor een aantal redenen waarom de coup in Turkije is mislukt:
- De commandant van het Eerste Leger in Istanboel wilde niet meewerken, belde Erdogan, die op vakantie was in Marmaris en overtuigde hem om naar Istanboel te gaan, waar zijn veiligheid kon worden verzekerd, in plaats van naar Ankara.
- Veel van de gewone soldaten die aan de coup deelnamen waren dienstplichtigen tegen wie gezegd was dat het ging om een oefening of om terreurbestrijding. Deze soldaten en hun jonge officieren waren verrast en onzeker toen ze gekonfronteerd werden met verzet van de politie en woedende burgers, die de straat op waren gegaan na de oproep van Erdogan. Op enkele sleutelpunten (bruggen over de Bosporus, luchthaven Atatürk in Istanboel, Kizilayplein in Ankara en het presidentieel paleis) leidde dit ertoe dat de militairen hun aktie beëindigden.
- Behalve de staatsomroep bleven de media in de lucht en keerden zich tegen de coup.
- De oppositiepartijen verzetten zich tegen de coup.
- Commando Landstrijdkrachten, het belangrijkste deel van het Turkse leger, weigerde steun.
Het is nog onduidelijk welke militaire onderdelen precies deelnamen aan de coup. In elk geval ging het om eenheden van de landmacht met tanks, zware pantservoertuigen en helikopters (Sikorsky), delen van de luchtmacht (F-16s, tankvliegtuigen) en delen van de gendarmerie. De chef van de generale staf, de bevelhebbers van landmacht, luchtmacht en marine, en die van de gendarmerie werden door de opstandelingen gevangengenomen.
Na de coup zijn de vorige commandant van de luchtmacht, de commandant van het Tweede Leger in het zuidoosten, de commandant van het Derde Legerkorps in Istanboel (een Leger bestaat uit meerdere Legerkorpsen) en de commandant van het Derde Leger in het noordoosten gearresteerd, allemaal generaals.
* Het is nog niet bekend of al die gearresteerde officieren coupplegers zijn. Er kunnen nog twee andere groepen arrestanten zijn: officieren die een afwachtende houding aannamen, terwijl ze hadden kunnen optreden en officieren die deel uitmaken van verdachte netwerken, zoals dat van de rivaliserende islamisten van Gülen.
Bron: Al-Monitor (Metin Gurcan)
UPDATE: 18 juli  - The Aviationist geeft een gedetailleerd overzicht van de luchtoperaties tijdens de mislukte coup op basis van meerdere bronnen.
Bij de coup waren zeker vier en vermoedelijk zes F-16Cs van het 141ste squadron van de basis Akinci  ten noordwesten van Ankara betrokken. Ze werden in de lucht bijgetankt door vier KC-135Rs tankvliegtuigen van het 101ste squadron vanuit de basis Incirlik.
Vliegtuigen en helikopters (Sikorsky S70-A Blackhawk, AH-1 Cobra) van de opstandelingen namen de volgende doelen onder vuur:
- hoofdkwartier special forces van de politie in Golbasi
- hoofdkwartier divisie luchtpolitie in Golbasi
- parlementsgebouw
- algemeen hoofdkwartier van de politie
- hoofdkwartier inlichtingendienst MIT in Yenimahalle
- hoofdkwartier staatssatellietstation in Golbasi
- presidentieel palies in Bestepe
Acht vrachtvliegtuigen (C-160 en A400M) met wapens waren in de lucht.
Meer details: The Aviationist (Davis Cenciotti)
Zie ook: Aaron Stein, Inside a Failed Coup and Turkey's Fragmented Military - War on the Rocks, 20 juli 2016
Gareth H. Jenkins, Post-Putsch Narratives and Turkey's Curious Coup - Turkey Analyst, 22 juli 2016
UPDATE: 24 juli - De analyse door Bellingcat van een WhatsAppgroep van de coupplegers in Istanboel en andere bronnen (zoals militaire nummerborden) levert een aantal onderdelen van de Turkse landmacht op die hebben deelgenomen aan de coup. Het zijn onderdelen van het in en rond Istanboel gelegerde 3e Legerkorps van het Eerste Leger. Het gaat om (delen van):
- 2e pantserbrigade (Kartal)
- 66ste gemechaniseerde infanteriebrigade (Hasdal)
- 6e gemotoriseerde infanterieregiment (Hasdal)
Al deze eenheden maken ook deel uit van het Turkse NATO Rapid Deployment Corps (NRDC-T). Als zodanig hebben ze ook in Afghanistan bij ISAF een belangrijke rol gespeeld (enkele malen als hoofdkwartier) en bij de NATO Response Force.
Bron: Bellingcat (Christiaan Triebert)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten