vrijdag 8 juli 2016

VS-destroyers sluipen rond door China geclaimde eilanden

6 juli - De destroyers Stethem, Spruance en Momsen hebben de laatste weken steelse patrouilles uitgevoerd tussen de 14 en 20 zeemijlen rond de kunstmatige Chinese eilandjes bij Scarborough Shoal en in de Spratly-archipel in de Zuid-Chinese Zee, zo melden anonieme defensiewoordvoerders aan de Navy Times. Ze bleven daarbij wel in de internationale wateren. Binnen een zone van 12 zeemijlen gelden scheepsbewegingen als Freedom of Navigation Operations (FON-ops) waarvoor in de VS op hoog niveau toe stemming moet worden gegeven.
De US Navy heeft nu zeven schepen in de regio waaronder het vliegdekschip Ronald Reagan, twee kruisers en vier destroyers. Het vliegdekschip John C. Stennis heeft op 5 juni het gebied verlaten. Verder patrouilleert de aanvalsonderzeeër Mississippi van de Virginiaklasse nog in het westelijk deel van de Stille Oceaan en zal een vlootbezoek brengen aan Busan in Zuid-Korea.
China heeft van 5 tot 11 juli vlootoefeningen aangekondigd en rond het eiland Hainan een verboden zone ingesteld, in afwachting van een vonnis van het arbitragehof in Den Haag over de claims in de Zuid-Chinese Zee (waarschijnlijk op 12 juli). China erkent deze procedure overigens niet.
Bron: Navy Times (David Larter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten