vrijdag 8 juli 2016

Amerikaanse F-16s naar Zuid-Korea en oefening in raketverdediging

6 juli - Een nieuw detachement van twaalf F-16s en 300 militairen van de Amerikaanse luchtmacht komen de komende weken aan op Osan Air Base in Zuid-Korea. Het gaat om de aflossing van het vorige eskader dat in april was aangekomen op de basis 65 km ten zuiden van Seoel op het moment dat Noord-Korea doorging met het testen van ballistische geleide wapens. Die F-16s opereerden vervolgens ook vanaf Guam.
Op 28 juni voltooide de VS, Japan en Zuid-Korea de tweejaarlijkse oefening in ballistische raketverdediging Pacific Dragon. Het was voor het eerst dat de Zuid-Koreaanse marine meedeed. Deelnemende schepen van de VS waren de geleide-wapen-destroyers John Paul Jones (DDG 53) en Shoup (DDG 86), van Japan de Aegis-destroyer Chokai (DDG 176) en van Zuid-Korea de Aegis-destroyer Sejung de Grote (DDG 991) en de Gang Gam Chen (DDH 979). Er werd vooral geoefend in verbindingen en het volgen van ballistische raketten met het Aegis-systeem, niet door zelf geleide wapens af te schieten.
Bronnen: Stars and Stripes (Wyatt Olson), DVIDS, Air Force Times (Oriana Pawlyk)
UPDATE: 8 juli - De VS en Zuid-Korea hebben besloten het raketverdedigingssysteem Terminal High Altitude Area Defense System (THAAD) op te stellen in Zuid-Korea als verdediging tegen de raketten van Noord-Korea. Sinds februari werden hier besprekingen over gevoerd. De batterij komt onder commando van US Forces Korea.
Elke THAAD-eenheid bestaat uit zes op trucks gemonteerde raketlanceerders, 49 onderscheppingsraketten, een vuurcontrole- en verbindingscentrum en een AN/TPY radar. Eerder is een batterij THAAD opgesteld op het eiland Guam in de Stille Oceaan, waar een belangrijke Amerikaanse basis is gevestigd.
Aan het eind van het jaar zal de Amerikaanse landmacht beschikken over vijf operationele THAAD-eenheden. China heeft grote bezwaren tegen de opstelling van het wapen in Zuid-Korea, omdat het bang is dat de afschrikkende werking van zijn eigen kernwapens daardoor wordt ondermijnd.
Bron: Defense News (Jen Judson)
UPDATE 2: 13 juli - De THAAD wordt gestationeerd in de zuidoostelijke regio van Seongju en zal eind 2017 operationeel worden.
Bron: Reuters (Jack Kim, Ju-Min Park)
UPDATE 3: 30 september - Er is een nieuwe lokatie gekozen voor THAAD. De oorspronkelijke plek, een artilleriekazerne bij de agrarische stad Seongju stuitte op te groot verzet van de plaatselijke bevolking. De nieuwe plek is een golfterrein dat wat verder van de stad ligt. Maar nu protesteren inwoners van de stad Gimcheon, die dichter bij de lokatie ligt. Twee andere plekken, die op bergen lagen, zijn afgevallen omdat daar veel meer constructiewerk nodig zou zijn.
Bron: Associated Press (Kim Tong-Hyung)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten