vrijdag 29 april 2016

Weinig kans op NAVO-lidmaatschap Georgië

26 april - De Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, Douglas Lute, heeft gezegd dat in het licht van de veronderstelde "interne zwakte" van Rusland er de komende jaren en mogelijk nog langer "weinig extra ruimte" is voor verdere uitbreiding van de NAVO. Volgens Lute "speelt Rusland een belangrijke rol in de strategische omgeving en de strategische omgeving zal de uitbreiding van de NAVO remmen". Lute legde uit dat het "gezien de interne zwakte en misschien voortdurende achteruitgang van Rusland het wellicht geen zin had om de zaak verder onder druk te zetten en de achteruitgang misschien te versnellen of te destabiliseren." Hij zei ook dat de 28 leden van de NAVO "in geen geval (..) op enig moment in de nabije toekomst" de vereiste unanimiteit zouden bereiken om Georgië en de Oekraïne lid te laten worden.
Bron: RFE/RL ( Liz Fuller)
UPDATE : 28 april - In een artikel met commentaar vanuit de Baltische staten op de mogelijke toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO staat dat deze twee landen in 2014 een Host Nation Support Agreement (HNSA) met de NAVO hebben ondertekend, dat voorziet in een beperkte vorm van steun door de NAVO in het geval van bepaalde krisissituaties. Volgens de overeenkomst kunnen Finland en Zweden in tijden van krisis strijdkrachten en wapensystemen van de NAVO "uitnodigen" op hun grondgebied. De overeenkomst is niet bindend en valt niet onder de NAVO-bijstandsverplichting van Artikel V van het NAVO-verdrag.
De strekking van het artikel is overigens dat het NAVO-lidmaatschap aanvragen lastig wordt op het moment dat er sprake is van een reële dreiging tegen het grondgebied.
* Nederland had sinds de Koude Oorlog een dergelijke HNSA-overeenkomst, maar dan met de VS. Dit verdrag speelde een belangrijke rol bij het aanvoeren van versterkingen naar het oostelijk front van de NAVO en het oefenen daarvoor, de zogenaamde Reforgeroefeningen.
Bron: Defense News (Gerard O'Dwyer)
UPDATE 2:  17 mei - Zweden  zal geen formeel verzoek doen om lid te worden van de NAVO om de spanningen niet verder te laten oplopen, aldus de Zweedse minister van defensie.
Bron: Jane's Defence Weekly (Gareth Jennings)
UPDATE 3: 25 mei - Het Zweedse parlement heeft de Host Nation Support overeenkomst geratificeerd die in september 2014 was gesloten. Een laatste poging van de Linkse Partij om de zaak uit te stellen mislukte, omdat extreem-rechts uiteindelijk toch met de regeringspartijen mee stemde. Naar verwachting zal de overeenkomst 1 juli a.s. in werking treden.
Bronnen: The Wall Street Journal (Charles Duxbury). The Local

Geen opmerkingen:

Een reactie posten