dinsdag 26 april 2016

China stuurt troepen naar de Noord-Koreaanse grens

20 april - Volgens een NGO in Hongkong (het Information Center for Human Rights and Democracy) heeft China 2000 soldaten naar de grens met Noord-Korea gestuurd in afwachting van een vijfde kernproef van dit land tijdens hun Zevende Partijcongres in mei.
China doet dit vaker. Afgelopen januari werden 3000 militairen naar het grensgebied in het noordoosten gestuurd, nadat Noord-Korea had geclaimd een waterstofbom te hebben getest. Ook in augustus vorig jaar tijdens een crisis rond landmijnen in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea stuurde China troepen, net als in 2013 na het bericht over de exekutie van een oom van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, aldus de NGO.
In dit geval is ook meer Chinees militair personeel gestationeerd op twee grote observatieposten om rond de klok te kunnen waarnemen en zijn uitgestuurde militairen belast met het meten van eventuele radioaktiviteit na een proef. De relaties tussen China en Noord-Korea zijn verslechterd, omdat de Koreanen doorgaan met hun kernproeven.
Bron: UPI (Elizabeth Shim)
UPDATE: 22 april - Het Chinese ministerie van defensie heeft ontkend dat extra troepen zijn gestuurd. Troepen die al in de regio zijn gestationeerd, "houden reguliere oefeningen".Geen opmerkingen:

Een reactie posten