maandag 11 april 2016

VS sturen F-15s naar IJsland en Nederland

3 april - De VS hebben 12 F-15 C Eagle onderscheppingsjagers met 350 militairen naar IJsland en Nederland gestuurd voor oefeningen. Ze komen van het 131ste Fighter Squadron uit Massachusetts en het 194ste Fighter Squadron uit Californië (allebei nationale garde). Tot 2006 hadden de VS een basis op IJsland. De huidige inzet is een onderdeel van een Theater Security Package (TSP), een tussen de squadrons roulerende taak om de Amerikaanse luchtmacht in Europa te versterken. De F-15s zijn uitgerust met Sidewinders of AMRAAM geleide wapens en een 20 mm kanon. In februari had de VS al meegedeeld dat het in mei zes F-15s naar Finland zou sturen als onderdeel van Operation Atlantic Resolve tegen Rusland.
De vier F-15s die in de loop van de week zijn aangekomen op Leeuwarden vlogen al met Nederlandse F-16s boven de Noordzee. Ze blijven vier weken op Leeuwarden voor een oefening van 13 tot 24 april en gaan dan door naar Bulgarije. De F-15s zijn de afgelopen jaren vaker op Leeuwarden geweest, maar toen kwamen ze van een VS-basis in Engeland.
Bronnen: CNN (Zachary Cohen) , Ministerie van defensie
UPDATE: 11 april - Op de Britse basis Lakenheath zijn een aantal stealth F-22 Raptors van het 95ste Fighter Squadron uit Florida aangekomen. Ze blijven tot mei en zijn al aan het oefenen met de F-15Es van het 494de Fighter Squadron van Lakenheath. In augustus vorig jaar werden ook al F-22s naar Europa gestuurd. Dit soort snelle inzet wordt Rapid Raptor genoemd.
Bron: Air Force Times (Oriana Pawlyk)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten