donderdag 7 april 2016

VS en Filipijnse leger oefenen samen

4 april - 8000 Amerikaanse en Filipijnse militairen zijn begonnen met de jaarlijkse oefening Balikatan die twee weken gaat duren. Een klein kontingent Australische troepen neemt ook deel. Er zal onder meer een boorplatform worden bestormd en een amfibische landing uitgevoerd. De Amerikaanse troepen zullen voor het eerst op de Filipijnen de mobiele multipele raketwerper voor lange afstand HIMARS (high mobility artillery rocket system) afvuren.
Tegelijkertijd zijn gisteren drie schepen van de Japanse marine aangekomen in Subic Bay, een vroegere VS-marinebasis op de Filipijnen. De onderzeeër Oyashio en de destroyers Ariake en Setogiri leggen een vlootbezoek af, voorafgaand aan oefeningen op open zee. De destroyers gaan verder via de Zuid-Chinese Zee naar de Vietnamese vlootbasis Cam Ranh.
Bronnen: Japan Times (Jesse Johnson), Reuters (Manuel Mogato)
UPDATE: 8 april - De Japanse destroyer Ise (China noemt het schip een helikopterdekschip) zal zich volgende week bij de oefening Balikatan voegen na een bezoek aan Subic Bay. Dit is de eerste keer dat de Ise buiten Japan wordt ingezet. Ze kan 11 SH-60J/K helikopters voor onderzeebootbestrijding meevoeren, maar het helikopterdek kan ook gemakkelijk geschikt worden gemaakt voor de hybride MV-22 Osprey van de Amerikaanse marine en de F-35B, de vertikaal startende en landende verzie van de Joint Strike Fighter.
Bron: Military.com (Richard Sisk)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten