dinsdag 6 januari 2015

Spiegelgevechten boven de Egeïsche Zee

2 januari - Het aantal schijngevechten tussen de Turkse en de Griekse luchtmacht (beide landen zijn lid van de NAVO) is volgens Turkse militaire bronnen in 2014 sterk toegenomen in vergelijking met het jaar daarvoor. Volgens een Griekse bron hebben Turkse gevechtsvliegtuigen alleen al in de eerste maand van 2014 1017 maal het Griekse luchtruim geschonden.
De konfrontaties komen deels voort uit een verschil van mening over de reikwijdte van de Griekse soevereinieit over het luchtruim. De Turken houden het op een zone van zes zeemijlen die overeenkomt met de territoriale wateren. Maar Griekenland claimt een Flight Information Region van 10 mijlen. Binnen die zone moeten Turkse militaire vliegtuigen van te voren een vluchtplan inleveren. Turkije weigert dat en stelt dat ook de NAVO geen acht slaat op de Griekse 10-mijlszone. Een tweede probleem is dat Griekenland een "controleregio" van 300 vierkante mijl heeft ingesteld rond het eiland Limni, die door Turkije niet wordt erkend.
Nu begint ook de EU zich met de zaak te bemoeien en wil in het kader van de europeanisering van het luchtruim (op zich een logische stap) een Single European Flight Information Region (SEFIR) instellen. De Turken zeggen dat als de EU daarbij uitgaat van de Griekse zonering een eskalatie onvermijdelijk is.
Een positieve ontwikkeling - in de zin van vertrouwenwekkende maatregel - zou dan weer zijn dat Griekenland voor het eerst in uitgenodigd deel te nemen aan de luchtmachtoefening Tiger Meet 2015 in mei in de provincie Konya (Centraal-Anatolië).
Bron: Al-Monitor (Metin Gurcan)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten