donderdag 8 januari 2015

De Chinese special forces

1 januari - War on the Rocks brengt een uitgebreid nieuwjaarsartikel over de special forces van het Chinese volksbevrijdingsleger (PLA). Een belangrijke konklusie is dat deze niet vergelijkbaar zijn met die van de VS. Ze lijken meer op de US Army Rangers, lichte, snel inzetbare infanterie die opereert ter ondersteuning van het conventionele leger, wel kan infiltreren achter de vijandelijke linies, maar niet al te ver van de eigen stellingen. Er zijn overigens ook speciale eenheden van de Gewapende Volkspolitie (PAP), vergelijkbaar met de Amerikaanse SWAT-teams.
De Chinese special forces hebben zich vanaf eind jaren tachtig ontwikkeld uit vroegere verkenningseenheden. Ze zijn er in alle zeven militaire regio's en bij de marine, de luchtmacht en het Tweede Artilleriekorps. De Tweede Artillerie omvat het grootste deel van de konventionele en nukleaire raketstrijdkachten en de eenheden met kruisraketten.
In totaal zijn er 20.000 tot 30.000 militairen bij de Chinese special forces. Ze zijn (nog?) niet gewend in het buitenland op te treden, om daar bijvoorbeeld te helpen bij het organiseren van guerrilla-eenheden zoals het Amerikaanse leger doet. Evenmin is hun opdracht onconventionele oorlogsvoering met uitzondering van het scenario van een invasie in Taiwan. Ze hebben geen ondersteuning van luchttransport over lange afstand, gespecialiseerde luchtsteun of logistiek over grotere afstanden. Ze doen wel vaak mee aan internationale wedstrijden en hebben daar bewezen dat het geharde en technisch kompetente militairen zijn.
Bronnen: War on the Rocks (Lt. Col. Dennis J. Blasko), Want China Times (Taiwan),

Geen opmerkingen:

Een reactie posten