vrijdag 9 januari 2015

VS-mariniers regelmatig onder vuur in Ain al-Asad

5 januari - De VS-mariniers op de Iraakse basis Ain al-Asad in het westen van de provincie Anbar liggen regelmatig onder vuur van mortieren en ongeleide raketten van ISIS. Volgens kolonel-woordvoerder van het Pentagon Warren zorgt dit echter alleen voor overlast, omdat de aanvallen geheel ineffektief zijn.
Er zijn sinds 20 december op de basis 320 mariniers die de Iraakse 7e divisie trainen en adviseren. Ze trainen ook 200 soennitische stamleden. Daarnaast zijn 170 VS-militairen van de 1e infanteriedivisie op 27 december in Taji ten noorden van Bagdad een zesweekse kursus begonnen voor vier bataljons van de Iraakse veiligheidstroepen.
Op 4 januari hadden de VS 2140 militairen in Irak waarvan er 800 VS-personeel en -installaties beschermen en 1340 zich bezighouden met het adviseren van het Iraakse leger.
Het plan is om ook Iraakse soldaten te trainen in Arbil (Koerdistan) en Besmaya ten zuiden van Bagdad.
Inmiddels zijn de VS en Turkije in principe overeengekomen om in maart te beginnen met het trainen van Syrische rebellen. Ze zijn het er alleen nog niet over eens wie de vijand is - Assad of extremistische fundamentalisten. Volgens een memorandum of understanding zullen de VS 100 militaire trainers sturen naar de Kirsehir-Hirfanli basis in Centraal-Anatolië om daar dit jaar 2000 rebellen te trainen en uit te rusten. De definitieve overeenkomst moet eind januari rond zijn. Turkije en de VS waren het ook niet eens over welke rebellen getraind gaan worden. Daar komt nu een gezamenlijke kommissie voor. In totaal zullen Turkije, Jordanië en Saoedi-Arabië dit jaar 5000 rebellen onderbrengen voor training en in 3 jaar 15.000 rebellen.
Bronnen: Reuters (David Alexander), McClatchy (Duygu Guvenc, Roy Gutman)
UPDATE: 14 februari - Gisteren zijn Amerikaanse Apache helikopters ingezet tegen ISIS bij Ain al-Asad. Er was een aanval van tientallen zelfmoordstrijders bij de omheining van de basis, die overigens heel groot is (65 vierkante kilometer). De Apaches hoefden niet van hun wapens gebruik te maken. Er zijn nu rond 400 VS-militairen op de basis.
Bron: CNN (Laura Smith-Spark, Jim Sciutto)
UPDATE 2: 17 februari - Het memorandum (een technisch dokument dat niet aan parlementen hoeft te worden voorgelegd) moet nog worden ondertekend, maar de training van Syrische rebellen in Kirsehir-Hirfani zal nog steeds volgende maand beginnen. Het meningsverschil over wie de vijand is, is niet opgelost. Zowel Turkije als de VS kunnen leerlingen voordragen, die de andere partij dan kan vetoën. Groepen van 2-300 Syriërs zullen telkens voor vier maanden getraind worden. Gevechtservaring strekt tot aanbeveling.
Bron: McClatchy (Duygu Guvenc)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten