maandag 5 januari 2015

Duitse rol bij NAVO-hitlist in Afghanistan

30 december - De bladen Bild en Der Spiegel publiceren gedokumenteerde artikelen over de Duitse betrokkenheid bij de selektie door de NAVO van opstandelingen in Afghanistan die moeten worden uitgeschakeld. Bij het hoofdkwartier van de Bundeswehr in de noordelijke stad Mazar-e-Sharif zat een Target Support Cell die informatie verzamelde ten behoeve van het proces waarbij individuele rebellen, maar ook drugssmokkelaars werden genomineerd om op de korrel te worden genomen. De namen werden toegevoegd aan de Joint Prioritized Effects List (JPEL) van de NAVO. Een voorbeeld van een dergelijke lijst met 750 namen is nu ook gepubliceerd. De Bundesnachrichtendienst (BND) - de Duitse buitenlandse inlichtingendienst - leverde ook bijdrages hiervoor, zoals mobiele telefoonnummers. Eurofighters en drones zijn in staat om de positie van een GSM met bekend nummer te lokaliseren.
Hulp bij exekuties door middel van drones of doodseskaders in Afghanistan is in Duitsland tamelijk omstreden. Volgens het leger nomineerde Duitsland alleen rebellen voor detentie, niet om ze te doden, maar zelfs als dit waar zou zijn, is het de vraag of de bondgenoten zich hier iets van aantrokken. Volgens Der Spiegel moet de uitwisseling van informatie voor het bepalen van de doelwitten (targeting) echter ook gezien worden in het kader van de samenwerking van de "14 Eyes" groep landen, die in Afghanistan inlichtingen deelden. Daartoe behoorde onder meer ook Nederland. Deze landen maken gebruik van een eigen technisch inlichtingencentrum met de naam Center Ice. Er waren daarbij volgens Der Spiegel overigens fikse ruzies met de Amerikanen over de doelwitten.
Bronnen: Der Spiegel (Jacob Appelbaum e.a.), Bild (Julian Reichelt), Deutsche Welle (Richard Connor), Associated Press (Frank Jordans)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten