dinsdag 13 januari 2015

De Charles de Gaulle gaat naar de Golf

6 januari- Het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle met de begeleidende vloot gaat naar de Golf om de operaties tegen ISIS te steunen. Het precieze moment van vertrek is nog niet bekend gemaakt, maar wordt verwacht kort na 14 januari wanneer de president zijn gebruikelijke nieuwjaarsspeech voor de troepen zal houden. Het vliegdekschip gaat na operaties in de Golf half april naar India voor oefeningen.
De Charles de Gaulle heeft de beschikking over Rafale en Super Etendard gevechtsvliegtuigen en wordt vergezeld door een nucleaire aanvalsonderzeeër, twee fregatten (één voor luchtverdediging en één voor onderzeebootbestrijding) en een bevoorradingsschip.
Momenteel heeft Frankrijk negen Rafale en zes Mirages, een C-135 transportvliegtuig, een E3F verkennings- en commandovliegtuig en een Atlantique 2 maritiem patrouillevliegtuig aktief tegen ISIS vanuit de Emiraten (Rafales in Abu Dhabi) en Jordanië (Mirages). De operatie heet Chammal en loopt vanaf september. Begin december hadden de Franse vliegtuigen 120 tot 130 missies - voornamelijk inlichtingen - gevlogen.
Bronnen: AFP, Mer et Marine
UPDATE: 23 februari - De Charles de Gaulle is vandaag ingezet in de Golf. Het vliegdekschip werd begeleid door een Brits frgat voor onderzeebootbestrijding, een tanker en een extra aanvalsonderzeeër.
Bron: Deutsche Welle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten