dinsdag 2 december 2014

Iraanse Phantom geeft luchtsteun in Irak

1 december - Een Phantom van naar alle waarschijnlijkheid de Iraanse luchtmacht heeft gronddoelen van ISIS bestookt in de oostelijke Iraakse provincie Diyala. Beelden van de Phantom waren tijdens de herovering van de stad Sa'adiya te zien bij Al Jazeera. Het is een oud vliegtuig, dat in het Midden-Oosten alleen nog in gebruik is bij Turkije en Iran (destijds nog geleverd door de VS tijdens het bewind van de Sjah). Aangezien het tafereel zich afspeelde in de buurt van de grens met Iran en Turkije zich tot nu toe uitdrukkelijk niet met troepen in deze oorlog mengt, gaan de experts van Jane's er vanuit dat het om een Iraans toestel ging.
De Iraanse luchtmacht heeft eerder Sukhoi Su-25 bommenwerpers bijgedragen aan de strijd tegen ISIS, maar deze werden officieel overgedragen aan de Iraakse luchtmacht (hoewel sommigen er vanuit gaan dat ze door Iraanse piloten gevlogen worden).
De Israëlische commentator in Haaretz denkt dat er hierover in hoge mate coördinatie moet zijn geweest tussen de VS en Iran. De Iraniërs zouden hun vliegtuig niet eraan gewaagd hebben in een door de coalitie druk bevlogen luchtruim, tenzij ze zeker wisten dat ze niet zouden worden neergeschoten. Ze hebben nog maar heel weinig van die antieke Phantoms, die met 'creatief onderhoud'  al bijna veertig jaar in de lucht worden gehouden.
Bronnen: YouTube Al Jazeera (Imran Khan), Haaretz (Arishel Pfeffer), Jane's Defence Weekly (Gareth Jennings)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten