dinsdag 23 december 2014

Egyptische betrokkenheid aanleiding voor slag om Libische oliehavens

19 december - De angst van fundamentalistische Libische milities dat Egypte versterkingen zou aanvoeren voor de belegerde regering in de oostelijke stad Tobroek, vormde volgens Claudia Gazzini van de International Crisis Group de aanleiding voor de gevechten rond de olieterminals van Ras Lanoef en Sidra.
De regering in Tobroek is verwikkeld in een strijd om de macht met een tegenregering in de hoofdstad Tripoli, die wordt geleid door de islamistische coalitiebeweging Libya Dawn. Egypte ontkent tot nu toe rechtstreekse interventie, maar stelde in augustus wel vliegbases ter beschikking voor luchtaanvallen van de Emiraten op doelen in Libië. Egypte voerde volgens bronnen van de New York Times ook twee operaties met special forces uit in Libië. Verder is gezien en bevestigd door functionarissen, dat in oktober een Egyptisch schip in Tobroek lichte wapens uitlaadde.
Experts denken dat de Egyptische regering van generaal Sisi ook onder invloed staat van een lobby van het voormalige bewind van generaal Gadaffi. Een aantal centrale figuren van het oude regime hebben uitstekende kontakten met de koninklijke familie in de Emiraten en Egyptische veiligheidsfunctionarissen. Ahmed Gaddaf al-Dam, een neef en voormalige medewerker van Gadaffi, woont in ballingschap in Egypte.
Bron: Time (Jared Malsin)
UPDATE: 22 december - Volgens Libische bronnen heeft generaal Haftar in Tobroek twee dagen geleden 16 Hurricane pantserwagens gekregen van de Emiraten voor de strijd rond de oliehavens. Haftar is een oude kompaan van Gadaffi, die na een mislukte kampanje in Tsjaad in onmin geraakte en in de jaren tachtig voor de CIA werkte. Hij is met een eigen legertje nu een bondgenoot van de regering in Tobroek.
Bron: Middle East Monitor

Geen opmerkingen:

Een reactie posten