maandag 1 december 2014

VS en Turkije delibereren over veilige zones

1 december - Volgens de Wall Street Journal zijn de VS en Turkije dichter bij elkaar gekomen wat betreft een gezamenlijke militaire missie in Syrië, waarbij de coalitie van de VS gebruik zou kunnen maken van Turkse vliegbases, zoals Incirlik. Er is sprake van het inrichten van een beperkte beschermde zone voor de gewapende Syrische oppositie en vluchtelingen langs een deel van de Syrische grens, die verboden terrein zou zijn voor de Syrische luchtmacht.
Turkije had een veel grotere no-fly zone voorgesteld, een derde van het noorden van Syrië tot aan Aleppo en Latakia. De regering Obama wil hier absoluut niet aan, "althans momenteel". Voor de smallere veilige zone zouden geen luchtaanvallen op de Syrische luchtafweer nodig zijn, een diskrete waarschuwing aan president Assad, eventueel kracht bijgezet met standoff wapens (afgeschoten van buiten het doelgebied) zou volstaan.
De zaak is vorige week besproken op de National Security Council (NSC) van de VS, maar de gesprekken met Turkije kunnen nog weken duren. Turkije overweegt intussen om in navolging van Irak een brief aan de Veiligheidsraad te sturen met een beroep op zelfverdediging, hetgeen de weg vrij zou maken voor NAVO-bondgenoten om zich te mengen in de militaire operaties in Syrië in de vorm van hulp aan een bondgenoot.
Bron: The Wall Street Journal (Adam Entous)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten