woensdag 24 december 2014

Amerikaanse grondtroepen in gevecht met ISIS?

20 december - De eerste berichten over gevechten van Amerikaanse soldaten met ISIS in de Iraakse provincie Anbar beginnen op te duiken. Bloomberg meldde op basis van een verslag van Al Jazeera TV dat VS-soldaten van de basis Ain al-Asad zouden geholpen hebben een aanval van ISIS op de stad al-Baghdadi af te slaan. Dit bericht was gebaseerd op een telefoongesprek met een luitenant van de Iraakse politie. Shafaq News uit Irak citeerde een commandant van het Iraakse leger in Anbar, die zei dat een Amerikaanse strijdmacht met lichte en middelzware wapens, ondersteund door F-18 gevechtsvliegtuigen had geholpen ISIS-strijders te verdrijven uit de buurt van al-Dolab, 10 km van de basis. Dit twee uur durende gevecht zou hebben plaatsgevonden in de nacht van 14 op 15 december tussen 1 en 3 uur. Een stamleider uit de regio verklaarde dat ISIS te dicht bij de basis was gekomen, dat ze nu verdreven waren uit de dorpen rond al-Dolab en dat een partikuliere Amerikaanse strijdmacht massale vuurkracht had geleverd bij de gevechten.
Dit laatste verklaart wellicht de heftige ontkenningen van de woordvoerder van Central Command, die tegensprak dat er vuurkontakt op de grond was geweest tussen VS-militairen en ISIS.
Er zitten momenteel 350 VS-militairen op de basis Ain al-Asad. Het zijn adviseurs en ondersteunend personeel voor de 7e Iraakse divisie. Volgens berichten vorige maand zouden er ook 50 Amerikaanse special forces op de basis zijn om een trainingsprogramma voor te bereiden.
Inmiddels is bekend geworden dat eind januari 1000 parachutisten van het 3rd Brigade Combat Team van de Amerikaanse elitedivisie 82nd Airborne voor negen maanden naar Irak zullen gaan. Ze maken deel uit van de troepenopbouw die in november door president Obama is aangekondigd. En het logistieke agentschap van het Pentagon is op zoek naar een contractant die tussen 10 en 16 januari onder meer 48.000 gallon vliegtuigbrandstof kan leveren aan de vliegbasis Ain al-Asad. Dit duidt erop dat de luchtmacht van de VS in Anbar gevechtsvliegtuigen wil gaan stationeren.
Bronnen: Shafaq News, Business Week (Zainab Fattah, Aziz Alwan), Tampa Tribune (Howard Altman), Stars and Stripes (Jon Harper), Jane's Defence Weekly (Jeremy Binnie), Army Times (Michelle Tan)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten