woensdag 14 augustus 2013

Wereldwijd netwerk van special forces stuit op enige weerstand

10 augustus - Een plan voor een wereldomspannend netwerk voor de speciale troepen van de VS en bondgenoten stuit op verzet van regionale Amerikaanse kommandanten en in het Congres, zo meldt de Army Times. Het idee van het hoofdkwartier van het Special Operations Command (SOCOM) in Tampa is om een formeel kader te scheppen waarin de Amerikaanse special operations forces (SOF - met een sterkte van 60.000 en binnenkort 72.000) samen met andere diensten en buitenlandse bondgenoten inlichtingen delen, trainen en operaties uitvoeren.
Men is van plan om hiervoor in Hawaii en Colombia regionale koördinatiecentra in te richten. Maar nu is de kommandant van het Southern Command van de VS (Zuid-Amerika) dwars gaan liggen. Er wordt - ook door senatoren - gevreesd voor dubbel werk en autonoom optreden van de special forces.
In het artikel wordt een vergelijking getrokken tussen dit plan en het opzetten van een NAVO-brede organisatie voor de special forces in Afghanistan. Afgelopen december is een NAVO-hoofdkwartier voor de SOF ingericht met 220 stafleden. Ook in 2012 is de Combined Joint Special Operations Task Force-Afghanistan opgericht die alle Afghaanse en NAVO speciale troepen onder een divisiekommando brengt.
Bron: Army Times (Paul McLeary)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten