woensdag 21 augustus 2013

VS schorten militaire hulp aan Egypte in stilte op - of toch niet?

19 augustus - De regering van de VS heeft volgens The Daily Beast besloten om de meeste vormen van militaire hulp aan Egypte tijdelijk op te schorten, maar dit niet bekend te maken, omdat ze niet willen zeggen dat de machtsovername in Egypte een coup was. Er is formeel dit fiskale jaar (dat eindigt op 30 september) nog 585 miljoen dollar te besteden. Nog te leveren zijn tien Apache gevechtshelikopters van Boeing (Egypte heeft er al 35). Die zullen voorlopig niet vrijgegeven worden. Het is van belang, omdat de Apaches worden ingezet tegen rebellen in de Sinaï. Niet leveren beperkt de operationele kapaciteit van het Egyptische leger. Er zullen echter wel reserve-onderdelen geleverd worden.
Eerder was al bekend geworden dat de levering van een aantal F-16s was opgeschort. Daar heeft Egypte er al 200 van. Overigens heeft deze luchtmacht vrijwel een wereldrecord wat betreft F-16 ongelukken. Dat komt onder meer omdat de piloten maar een kwart van het aantal oefenuren maken van hun Amerikaanse kollega's.
Het informele, gedeeltelijke, tijdelijke embargo is door het Pentagon vervolgens weer ontkend: er wordt beslist van geval tot geval.
Ten slotte is het vliegdekschip Harry Truman met begeleidend eskader zonder incidenten door het Suezkanaal gevaren op weg naar de Arabische Zee. De officiële rol van het vliegdekschip is ondersteuning van de oorlog in Afghanistan. Ze vervangen in de Perzische golf de Nimitz. Volgens de Vijfde Vloot varen er elk jaar zo'n 35 tot 45 Amerikaanse marineschepen door het kanaal. Ze hebben speciale privileges, voorrang op de koopvaardij. Nu de route voor aftocht van het Amerikaanse leger uit Afghanistan via Pakistan weer open is, is deze verbinding van groot belang voor de exit naar de VS.
Bronnen: The Daily Beast (Josh Rogin), AFP, Wall Street Journal (Julian E. Barnes, Dion Nissenbaum)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten