De VS hebben een vierde destroyer toegevoegd aan de Zesde Vloot in het oosten van de Middellandse Zee. De USS Ramage is daar aangekomen om de USS Mahan af te lossen, maar de Mahan zal voorlopig blijven. De USS Gravelly en de USS Barry blijven ook ter plekke. Al deze schepen zijn uitgerust met kruisraketten. Een salvo kruisraketten, eventueel in kombinatie met stand-off raketten van gevechtsvliegtuigen, is de meest genoemde mogelijkheid voor een militaire aanval van de VS op Syrië - als die komt. De doelen zouden de overbrengingsmiddelen voor chemische wapens kunnen zijn (artillerie en raketbases), kommandobunkers, verbindingscentra of hoofdkwartieren. Vermoedelijk niet de chemische wapens en depots zelf, omdat dit te gevaarlijk wordt geacht. Voorwaarde voor de VS zal een vorm van legitimatie zijn - zelfverdediging van de VS en bondgenoten of humanitaire interventie. Er zal wel de voorkeur worden gegeven aan een vorm van koalitie bij de aanval.
Bronnen; CNN (Chris Lawrence), New York Times (Marc Landler, Mark Mazetti, Alissa J. Rubin)
Update: 23 augustus - Het vliegdekschip USS Harry S. Truman is vorig weekend via het Suezkanaal naar de Rode Zee gevaren. Het blijft daarbij op schootsafstand van Syrië. De Truman en enkele eskorteschepen van het eskader zijn ook uitgerust met Tomahawk kruisraketten. De VS hebben sinds het voorjaar F-16's gestationeerd in Jordanië en ook op de Turkse basis Incirlik zijn Amerikaanse gevechtsvliegtuigen aanwezig.
Het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle is na een grote opknapbeurt operationeel en blijft voorlopig in Toulon. Verder heeft Frankrijk Rafale en Mirage gevechtsvliegtuigen gestationeerd in de Verenigde Arabische Emiraten.
Engeland heeft aanvalsonderzeeërs van de Trafalgar en Astute klasse met kruisraketten. Minstens één daarvan verblijft permanent in de Middellandse Zee. Britse gevechtsvliegtuigen zijn momenteel niet in de regio gestationeerd, maar kunnen indien gewenst worden ingezet vanaf de Britse bases op Cyprus [zoals Akrotiti], met instemming van de plaatselijke regering.
Bron: Reuters
Update 2: 25 augustus - Een eskader met het vlaggenschip van de Britse marine, het amfibisch transportschip HMS Bulwark met landingsvloot, de helikoptercarrier HMS Illustrious en twee fregatten (HMS Westminster en HMS Montrose) is op 12 augustus voor vier maanden vertrokken naar de Middellandse Zee. Het is de snelle interventiemacht van de Britse marine (Response Force Task Group). Het eskader kwam inmiddels in het nieuws vanwege de ruzie tussen Spanje en Engeland over Gibraltar waar de schepen een tussenstop zouden maken. Op dat moment verklaarde de Britse regering dat het ging om een al langer geplande routine-operatie: oefenen in de Middellandse Zee en daarna naar de Golf. Het eskader zou nu in de buurt van Albanië verblijven.
De USS Kearsarge, een amfibisch aanvalsschip van de Amerikaanse mariniers, zou opstomen naar de Jordaanse havenstad Aqaba aan de Rode Zee. Eveneens in Jordanië (Amman) vindt vanaf vandaag een driedaagse konferentie van de militaire commandanten van de Westerse coalitie plaats met Dempsey (Verenigde Staf-chefs), Lloyd J. Austin III (Centcom), Mishaal Zaben (Jordanië) en topgeneraals uit Saoedi-Arabië, Qatar, Turkije, Engeland, Frankrijk, Italië en Canada.
Bronnen: The Guardian (Patrick Wintour), The Telegraph (Tim Ross, Ben Farmer), BBC News, Stars & Stripes (Slobodan Lekic)
Update 3: 26 augustus - Britse gevechtsvliegtuigen en transportvliegtuigen (C-130) beginnen aan te komen op Akrotiri
Bron: The Guardian (Martin Chulov, Mona Mahmood, Julian Borger)
Rond de aanleiding voor dit alles - de mogelijke inzet van chemische wapens in voorsteden van Damascus - bestaat nog veel onduidelijkheid. Het lijkt nu wel waarschijnljk dat een of andere vorm van chemisch wapen, mogelijk in gedegradeerde vorm is ingezet op vrij grote schaal en afgeschoten met raketten. Wat precies is gebruikt kan alleen worden vastgesteld, als de in Damascus aanwezige VN-inspekteurs snel hun werk kunnen doen, waar het nog niet naar uitziet. Zeker lijkt ook dat de inzet 's nachts plaatsvond tijdens een regeringsoffensief om de voorsteden op rebellen te heroveren en dat de slachtoffers in het rebellengebied zijn gevallen. Als het inderdaad vrij grootschalig en goed gepland is lijkt het regime, dat naar algemeen wordt aangenomen over grote hoeveelheden chemische wapens beschikt, de eerste verdachte.
Maar gezien de aanwezigheid van al-Qaida-achtige groeperingen vallen ook andere hypothesen niet bij voorbaat uit te sluiten.
Egypte heeft zich niet aangesloten bij de konventie die chemische wapens verbiedt, heeft tussen 1963 en 1967 chemische wapens ingezet in een Jemenitische burgeroorlog en heeft in het verleden ook aan Syrië geleverd. De huidige status van hun chemische wapenprogramma is erg onduidelijk. Het Libië van Ghadaffi had een uitgebreid chemisch wapenprogamma. Na de omwenteling en ook al daarvoor is veel ervan vernietigd, maar het is mogelijk dat sommige arsenalen gemist zijn. Er zijn veel wapens vanuit Libië aan Syrische rebellen geleverd. Eind mei berichtten verder veel media dat de Turkse politie in het zuiden van het land enkele kilo's van het zenuwgas sarin in beslag had genomen bij aanhangers van de Syrische fundamentalistische guerrillagroep al-Nusra. Het zou bedoeld zijn geweest voor een aanslag in Adana. Vlak bij deze stad zijn Nederlandse militairen met Patriots gelegerd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten