dinsdag 6 augustus 2013

Manilla wil luchtmacht en marine dichter bij Zuid-Chinese Zee plaatsen

28 juli - Volgens een vertrouwelijk regeringsrapport dat in handen is van Associated Press wil de Filipijnse regering lokaties van luchtmacht- en marineonderdelen verplaatsen naar de vroegere Amerikaanse basis in Subic Bay. Subic Bay is een natuurlijke diepzeehaven die de twee grote kustwachtschepen, die de Filipijnen onlangs van de VS hebben verworven, kan huisvesten. De minister van defensie heeft het bericht inmiddels bevestigd, maar er is wel een probleem. De kosten van reparatie en verbeteringen voor een luchtmachtbasis in Subic bedragen 119 miljoen dollar. Er wordt dus gezocht naar financiering.
Subic Bay ligt dichter bij de omstreden Zuid-Chinese Zee dan de bases die nu worden gebruikt. Zo stelt het rapport dat de reaktietijd van gevechtsvliegtuigen, die nu opereren vanaf Clark Air Base ten noorden van Manilla (eveneens een oude Amerikaanse basis) met meer dan drie minuten zal worden bekort.
Bron: Associated Press (Jim Gomez)
Update: 31 juli - Het lijkt te werken voor de Filipijnen. Washington heeft aangekondigd zijn militaire bijstand in het komende belastingjaar te verhogen van 30 miljoen naar 50 miljoen dollar. Sinds 2002 hebben de VS 312 miljoen militaire hulp aan de Filipijnen geschonken en diverse soorten materieel.
Bron: Reuters (Manuel Mogato)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten