dinsdag 2 januari 2024

Quadriga 2024, NAVO-oefening voor een grote Europese oorlog

19 december - Quadriga (Vierspan, te bezichtigen bovenop de Brandenburger Tor) 2024 is de grootste oefening van de Duitse landmacht sinds het begin van de Oekraïne-oorlog. Meer dan 12.000 soldaten zullen de alarmering en verplaatsing van Duitse en internationale troepen naar de oostflank van de NAVO oefenen. Duitsland zal weer als draaischijf voor de troepenbewegingen van de NAVO functioneren. 

De oefening bestaat uit een aantal deeloefeningen. Een daarvan is Grand North (half februari - half maart), waarbij Duitse en geallieerde soldaten naar het noorden van het NAVO-gebied worden verplaatst. Daarnaast is er Grand Center (half tot eind februari), Grand South (eind april tot eind mei) en Grand Quadriga (mei). Quadriga is de Duitse bijdrage aan de grote NAVO-oefening Steadfast Defender 2024. Die bestaat uit een maritiem onderdeel, waarbij troepen worden overgebracht van Noord-Amerika naar Europa (transatlantic reinforcement) en een gevechtsoefening van landstrijdkrachten in Europa, waaraan 40.000 NAVO-soldaten meedoen met operaties van Noorwegen tot Roemenië.

Van de Duitse bijdrage aan Quadriga wordt als eerste de Division Schnelle Kräfte (DSK) ingezet. Bij die divisie hoort ook de Nederlandse 11 Luchtmobiele Brigade (Schaarsbergen). Bij Grand North (naar Noorwegen voor oefening Nordic Response onder Noorse leiding) oefent Gebirgsjägerbrigade 23 van DSK. Bij Grand Center komt de 1ste Panzerdivision van de Bundeswehr in actie in Centraal-Europa, overlopend in oefeningen Dragon in Polen en Saber Strike geleid door de  de VS in Litouwen. In deze divisie is de Nederlandse 43 Gemechaniseerde Brigade (Havelte) geïntegreerd. Bij Grand South gaan dan weer paratroepen van de Luftlandebrigade 1 van DSK naar het zuidoosten (Hongarije en Roemenië), uitmondend in oefening Swift Response, eveneens onder leiding van de VS. Bij het hoogtepunt Grand Quadriga wordt ten slotte de 10e Panzerdivision verplaatst en houdt als complete divisie een oefening met tanks en pantserinfanterie in Litouwen. In deze divisie zit sinds maart de Nederlandse 13 Lichte Brigade (Oirschot).

Volgens de planning zullen aan deeloefeningen tussen 500 en 3500 soldaten deelnemen. Het kan dus zijn dat aan zo'n oefening alleen een enkele brigade van een divisie meedoet. Volgens de Financial Times is de oefening gericht tegen een door Rusland geleide coalitie, voor oefendoeleinden Occasus geheten. Het oefenscenario gaat ook voor het eerst uit van werkelijke geografische gegevens voor meer realisme.

Bronnen: Bundeswehr, Magazin Loyal (Björn Müller), Financial Times (Alice Hancock)

ZIE OOK: German-Foreign-Policy, Die künftige Ostfront


Geen opmerkingen:

Een reactie posten