donderdag 18 januari 2024

De spookbegroting van het Pentagon

7 januari - Linda Bilmes wijdt een artikel bij Z-Network aan de manier waarop de VS hun oorlogen financieren. Ze noemt dat spottend de spookbegroting van het Pentagon. Voor 9/11 werden Amerikaanse oorlogen meestal via de reguliere defensiebegroting gefinancierd met als dekking een combinatie van belastingverhogingen en bezuinigingen. Het Congres controleerde. Er kwam bijvoorbeeld een einde aan de Vietnamoorlog toen het Congres weigerde nog meer geld ter beschikking te stellen voor het Zuid-Vietnamese leger.

Na 9/11 zien we een ander patroon waarbij voor het eerst in de VS de kosten van oorlogen vrijwel helemaal gedekt werden door leningen. Voor die tijd was het wel gebruikelijk dat de eerste periode van een oorlog gedekt werden met een noodbegroting via een aparte wet. Maar in de hele periode van 2001 tot 2011 werden de kosten van de Global War on Terrorism betaald door extra noodbudgetten zonder degelijke wetgeving of toezicht. Vanaf 2012 (onder president Obama) ging dit door onder naam Overseas Contingency Operations (OCO) zonder de elders gebruikelijke uitgavenplafonds en had het al lang niet meer alleen betrekking op de oorlogen in Afghanistan en Irak maar werden er over de hele wereld operaties mee gefinancierd.

Rond 2009 beliep deze oorlogsfinanciering al bijna een kwart van de totale militaire uitgaven. Van 2001 tot 2019 zijn de militaire uitgaven van de VS gestegen van 2,9% van het bruto nationaal produkt tot meer dan 4%. OCO was een vaste tweede begroting voor het Pentagon geworden naast de reguliere defensiebegroting van 840 miljard dollar. Op dezelfde manier wordt nu 99% van de steun aan Oekraïne gefinancierd.

Bron: Z-Network (Linda Bilmes)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten