woensdag 3 januari 2024

US Air Force gaat basis op Tinian moderniseren

23 december - De Amerikaanse luchtmacht gaat een afgelegen vliegveld uit de Tweede Wereldoorlog op het Pacifische eiland Tinian moderniseren. Het eiland (onderdeel van de Marianen) werd destijds gebruikt door de Amerikaanse B-29 bommenwerpers die Japan aanvielen. Er waren toen vier startbanen op het vliegveld. De vliegtuigen die de twee atoombommen op Japan afwierpen startten hier.

Tinian North, deels overwoekerd door de jungle, gaat nu worden verbouwd tot een moderne basis. De luchtmacht heeft er voor het fiskale jaar 2024 meer dan 70 miljoen dollar voor uitgetrokken. North Field is na 1947 nog maar een paar keer gebruikt, het laatst in 2013. In het kader van het concept Agile Combat Employment (ACE) maakt de VS wel al gebruik van het vliegveld Tinian International. Het tegen China gerichte concept bestaat uit eiland hoppen via kleine vliegvelden met een minimale bezetting.

Tinian ligt op rond 90 km van het grotendeels gemilitariseerde Guam en kan een extra of reservebasis gaan vormen vormen voor grotere luchtmachtoperaties vanuit Guam en Kadena in Japan.

Bron: Task and Purpose (Nicholas Slayton)     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten