woensdag 31 januari 2024

Europese marine-operatie in Rode Zee binnen drie weken (UPDATE)

31 januari - De EU plant binnen drie weken (19 februari) een marine-operatie in de Rode Zee om vrachtschepen de beschermen tegen aanvallen van de Houthi-milities. Volgens de planning zullen minstens drie schepen deelnemen. België heeft een fregat toegezegd (de Louise-Marie). De Duitse regering wil dit ook (het fregat Hessen is aangewezen), maar daarvoor is een besluit van de Bondsdag nodig, dat volgens een versnelde procedure half februari genomen kan worden. Frankrijk (fregat Languedoc) en Italië (fregat Virginio Fasan sinds december) hebben al een schip in de buurt en Nederland kan het fregat Tromp langs sturen dat op weg is naar de Oost. Verder zullen inlichtingenmiddelen ter beschikking konen, waaronder satellieten. Spanje heeft zich van stemming onthouden bij de beslissing, omdat zij prioriteit willen voor een diplomatieke oplossing.

Het mandaat zou zijn om aanvallen op schepen af te weren, maar niet om de Houthi's aan te vallen. Eerder was nog wel sprake van aanvallen op Houthi-posities op het vasteland en het enteren van verdachte schepen, maar hier was toen geen overeenstemming voor. Vandaag wordt besloten wie de leiding krijgt (Griekenland, Frankrijk of Italië) en waar het hoofdkwartier komt. De operatie zal Aspis of Aspides (Schild) gaan heten.

De operatie staat los van de Amerikaans-Britse operatie Prosperity Guardian (met liaison van een Nederlandse officier) die aanvallen uitvoert op doelen aan land. De Europese missie bouwt voort op de door Frankrijk geleide operatie Agenor, sinds 2020 in de Straat van Hormoez.

Bronnen: Los Angeles Times, German-Foreign-Policy, EU-Observer (Andrew Rettman)

UPDATE: 5 februari - Een Italiaanse admiraal gaat de (schepen van de?) Europese operatie Aspides commanderen, terwijl Griekenland het algemene commando heeft. Het hoofdkwartier komt in Larissa in Griekenland Het Italiaanse fregat Frederico Martinengo zal de Virginio Fasan aflossen en Italië overweegt ook vliegend patrouillematerieel te leveren. Er doen nu zeven landen mee, begindatum blijft 19 februari.

Bron: Stars and Stripes (Alison Bath)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten