maandag 22 januari 2024

VS willen nieuwe dronebases in West-Afrika (UPDATE)

8 januari - De VS willen nieuwe dronebases inrichten aan de West-Afrikaanse kust, zowel gericht tegen islamistische guerrilla als tegen China. De Wall Street Journal berichtte dat de VS in gesprek is met Ghana, Ivoorkust en Benin over gebruik van hun vliegvelden voor uitsluitend ongewapende drones. Ook Togo wordt genoemd. De VS proberen het vacuüm te vullen dat is ontstaan door het gedwongen vertrek van Frankrijk.

De VS hebben overigens nog steeds een dronebasis in Niger, maar de ligging daarvan in het binnenland beperkt het bereik en de bezetting is gereduceerd. De VS willen dichterbij de Atlantische Oceaan gaan zitten en China dwarsbomen dat het oog zou hebben op een marinebasis in Equatoriaal Guinee (althans volgens de Amerikanen). Ghana weigerde in 2008 een basis van de VS nadat protesten waren uitgebroken in Accra.

Bron: Military Africa (Ekene Lionel)

UPDATE: 18 januari - Er zijn nu nog 648 VS-militairen in Niger, voor de coup was dat aantal 1100. De regering Biden heeft voorgesteld drones op te stellen op de vliegbasis Tamale in Ghana (dichtbij de grens met Burkina Faso), bij Parakou in Benin (ook bij de grens) en op drie mogelijke plaatsen in Ivoorkust.

Bron: Covert Action Magazine (Jeremy Kuzmarov)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten