maandag 9 mei 2022

VS richten nieuwe paradivisie op voor poolgebied

5 mei - Soldaten van de 25ste Infanteriedivisie van het Amerikaanse leger in Alaska worden binnenkort ingedeeld bij een nieuwe 11e Ariborne Division en bestemd voor operaties in het noordpoolgebied. De 25ste is vooral bekend vanwege eenheden die in Hawaii trainen in jungle-oorlog. De Stryker wielvoertuigen waar ze tot nu toe mee werken zijn niet geschikt voor besneeuwd terrein en extreme kou. Er zijn ook twijfels over de rest van de uitrusting.
De Amerikaanse landmacht krijgt hiermee het derde Airborne gevechtsonderdeel (na 82ste Airborne Divisie in Fort Bragg en 173ste Airborne Brigade in Europa) met parachutisten. 101ste Airborne Divisie in Kentucky is alleen Airborne in naam, het is een luchtmobiele divisie (helikopters).
Airborne eenheden zijn bedoeld om is crisis en oorlog snel grondtroepen te laten landen in vijandelijk gebied om daar sleutelpunten zoals vliegvelden te bezetten. Op grote schaal werden ze het laatst ingezet in de Panama-oorlog (Just Cause 1989) en beperkter in Irak (2003 vliegveld Bashur). Daarna voerden alleen special forces in Irak en Afghanistan nog parachute sprongen uit.
* Een brigade van 82ste Airborne werd vorig jaar wel ingevlogen om het vliegveld van Kaboel te beveiligen tijdens de aftocht.
Bron: Military.com (Steve Beynon)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten