dinsdag 31 mei 2022

Overwicht in de lucht lastig voor Russen

In de huidige oorlog in Oekraïne heeft de Russische luchtmacht geen overwicht in de lucht. Ze wordt zelfs nauwelijks  ingezet. De vraag is: waarom? In andere grootschalige oorlogen die de VS en Europa uitvochten was overwicht in de lucht het eerste doel.  
De Russische aantallen vliegtuigen zijn indrukwekkend (ca 1500) maar het blijkt dat het logistiek ingewikkeld is ze buiten hun basis goed te onderhouden. Ook zijn er te weinig reserve-onderdelen.  
Vlieguren maken is essentieel voor een piloot. Russische piloten vliegen minder dan 120 uur per jaar, waar NATO piloten tot 240 uur vliegen, aangevuld met tijd op de vliegsimulator.
Dan lijkt het erop dat de Russische luchtmacht problemen heeft bij het plannen van zo'n omvangrijke operatie. Ze dacht dat ze vanaf het begin luchtoverwicht zou hebben en heeft niet gerekend op het felle Oekraïense verzet.
De inname van de Krim in 2014 ging destijds vrij eenvoudig. Maar de Oekraïense luchtmacht heeft zich opnieuw uitgevonden, sinds de annexatie van de Krim. Het luchtverdedigingssysteem is compleet vernieuwd. De luchtmacht heeft zich met hulp van de VS en Groot Brittannië nieuwe gevechtstechnieken eigen gemaakt.
Het Oekraïense leger heeft vanaf 2021 de beschikking gekregen over 20 Turkse Bayraktar TB2 drones, een relatief goedkope drone waar vier MAM-C lasergestuurde raketten aan kunnen worden bevestigd. Afgevuurd op de gevechtskoepel van de Russische T-72 tank, is die meteen uitgeschakeld.
Nu stromen Europese en Amerikaanse luchtafweerwapens Oekraïne binnen. Zo is de Stinger een Amerikaanse, vanaf de schouder afgevuurde, warmte zoekende raket, die vliegtuigen tot op vijf km hoogte kan neerhalen. Russische piloten zijn er erg bang voor, blijkt uit afgeluisterde Russische communicatie

Bronnen:  
https://businessam.be/waar-blijft-de-russische-luchtmacht/
https://rusi.org/explore-our-research/publications/commentary/mysterious-case-missing-russian-air-force
https://www.key.aero/article/analysis-why-has-russia-failed-gain-air-superiority-over-ukraine

Jan Bertels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten