maandag 16 mei 2022

EU overweegt Rwandese troepen in Mozambique uit te rusten

10 mei - Volgens een intern document (conceptnota) van de buitenlandse dienst van de EU (EEAS) wordt overwogen om de European Peace Facility (EPF) te gebruiken om de Rwandese interventiemacht in Mozambique te voorzien van niet-dodelijk materieel ter waarde van 20 miljoen euro. Het gaat om tenten, voertuigen, aggregaten, luchttransport voor troepen en bevoorrading en persoonlijke uitrusting. De EPF maakt het mogelijk dat EU-instanties buiten de reguliere begroting (waar geen militaire uitgaven op mogen staan) steun geeft aan buitenlandse legers. Dit gebeurt al bij de militaire steun aan Oekraïne.
Intussen heeft de regering van Mozambique zelf de diensten van de Russische Wagnergroep en de Dyck Advisory Group gehuurd voor specialistische contraguerrilla activiteiten.
De EU zelf heeft verder sinds vorig jaar een twee jaar durende trainingsmissie voor het Mozambikaanse leger. Er wordt een interventiemacht voor Cabo Delgado in het noorden gevormd van Mozambikaanse commando's en marinefuseliers. Het Rwandese leger is daar ook actief tegen de rebellen die gelieerd zouden zijn aan ISIS.
Bron: EU Observer (Nikolaj Nielsen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten