dinsdag 10 mei 2022

VS-leger glijdt langzaam af naar een konfrontatie met Rusland



6 mei - Het gebruik van inlichtingen afkomstig van de VS bij het tot zinken brengen van de Russische kruiser Moskva en het op de korrel nemen van Russische generaals - hoewel niet officieel toegegeven - maakt in de ogen van Military.com duidelijk dat het VS-leger cruciale gevechtsinlichtingen deelt met Oekraïne. De oorlog is van karakter veranderd in de derde maand, het Oekraïense leger dreigt niet langer het onderspit te delven en de gevechten hebben zich verplaatst naar het oosten van het land in de Donbas, een vlakke regio waar artillerie een cruciale rol zal spelen. Het Pentagon stuurt nu ook zware wapens zoals het M777 getrokken geschut en gaat de Oekraïense militairen ook opleiden voor het materieel dat ze niet kennen.
160 soldaten van het 53ste Infanteriebrigadegevechtsteam van de Nationale Garde van Florida (de 'Gator Brigade') die kort voor de invasie waren teruggetrokken zijn in Europa gebleven en gaan de Oekraïense artilleristen trainen op de M777 houwitsers en de AN/MPQ-64 Sentinel radarsystemen voor luchtafweer. Dat gebeurt in het Duitse Grafenwoehr en op (twee) andere plekken in Europa waarvan de lokatie niet bekend is gemaakt.
In de eerste oorlogsdagen stuurde de VS voor 50 miljoen dollar per dag aan wapens naar Oekraïne. Afgelopen maand is dat opgelopen tot 100 miljoen per dag. Die Javelins en Stingers van het begin hadden de Oekraïners al eerder zelf, maar voor M777 en Sentinel zijn Amerikaanse trainers nodig. Stap voor stap wordt de betrokkenheid van de VS groter, in de volgende fase waarschijnlijk door het sturen van contractanten voor onderhoudswerkzaamheden naar Oekraïens gebied. Want om de nieuwe wapens in stand te houden is ook konstante specialistische zorg nodig.
Bron: Military.com (Travis Tritten)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten