vrijdag 13 november 2020

Russische marine wil logistiek steunpunt in Soedan (UPDATE 2)

12 november - Rusland krijgt mogelijk een logistieke basis voor de marine in Soedan, zo blijkt uit een bilaterale ontwerpovereenkomst die gisteren in Moskou is gepubliceerd. Het steunpunt gaat dienen voor de bevoorrading en reparatie van Russische marineschepen, waaronder die met nukleaire voorstuwing. De basis mag vier schepen [waaronder ook die met nukleaire voortstuwing - onderzeeërs of een kruiser] en 300 bemanningsleden tegelijk huisvesten. In ruil daarvoor levert Rusland gratis materieel voor de luchtverdediging van de Soedanese marinebasis Port Sudan [aan de Rode Zee], waar ook de Russische faciliteit komt.
In mei 2019 was al een bilaterale overeenkomst over militaire samenwerking van Soedan en Rusland gedurende zeven jaar van kracht geworden.
Bronnen: RFE/RL, TASS
AANVULLING: De overeenkomst zou voor 25 jaar worden aangegaan met een mogelijke verlenging van tien jaar. De kosten zijn nog onduidelijk. Ter vergelijking: Rusland is van plan 41,5 miljoen dollar per jaar uit te geven voor de uitbouw van zijn logistieke basis in het Syrische Tartous aan de Middellandse Zee. De Soedanese basis kan operaties in de Indische Oceaan ondersteunen.
In de Koude Oorlog had de Sovjet-Unie een militaire basis in Somalië. Een paar jaar geleden probeerde Rusland een basis in Djibouti ter krijgen (de VS en China zitten daar al), maar de onderhandelingen mislukten.
Bron: Defense News (Alexander Bratersky)
UPDATE 2: 8 december - De overeenkomst is getekend en in het Russische staatsblad verschenen.
ZIE OOK: Samuel Ramani, Russia's Port Sudan naval base: a power play on the Red Sea. RUSI, 7 december 2020

Geen opmerkingen:

Een reactie posten